33.1 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

XX éves a KnollGalériaBudapest

A Knoll GalériaBudapest sikeres munkájának 20. évfordulóját ünnepli.
Galériánk nem csak Magyarországon, hanem az egész „keleti blokk“-ban az első magán galériaként nyílt meg 1989. szeptemberében – még a berlini fal leomlása előtt – és kezdettől fogva jelen volt a nemzetközi színtéren is. Számos magyar és külföldi művész munkáját mutatta be kiállításain, nagyszabású tárlatokat, szimpóziumokat és a művészeti szférára vonatkozó beszélgetéseket valósított meg itthon és külföldön, intézményekkel és múzeumokkal közösen. Rendszeresen megjelent nemzetközi és regionális képzőművészeti vásárokon, különböző országokba szervezett művészeti utazásokat, s kiadott egy a 20. századi magyar képzőművészettel foglalkozó könyvet.
Ebben a 20 évben galériánk fontos szerepben működhetett közre a magyar és kelet-európai kortárs képzőművészet és művészeti szcéna fejlődésében, részt vett számos művész karrierjének kialakításában, gyűjtemények alakításának volt részese, s nagyban hozzájárult számos nemzetközi kapcsolat kialakulásához is.
Most hosszú évek óta sikeres munkánk eredményeit a 20 éves jubileum okán kétszeresen is megünnepeljük:
1. Az október 6-ra tervezett „A második nyilvánosság nyomán “ c. szimpóziummal, amely a „A második nyilvánosság“ c. kötetből kiindulva az elmúlt időszakban a kortárs magyar képzőművészetben és művészeti szcénában bekövetkezett változások átgondolására törekszik magyar és külföldi művészettörténészek, kurátorok előadásain keresztül.
2. A gyűjtők és vásárlók „ünneplés“-ével – mindenki, aki galériánk 1989-es alapítása óta műtárgyat vásárolt tőlünk, a galéria alapításának 20. évfordulójára kiadott „XX mappá“-nkból ajándékot kap, amely azon művészek munkáit – grafikáit, fotóit, videóit, stb. – tartalmazza, akikkel együtt dolgozunk. Minden vásárlónk kap egy mappát válogatott munkákkal. Az ok erre az, hogy csak a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők vásárlásai által fejlődhetett húsz éven keresztül a galéria és a művészek is – azaz gyűjtők nélkül sem sok művészkarrier, sem a galéria nem létezne. A velünk együtt dolgozó művészekkel közösen köszönjük így meg a munkánkba vetett bizalmat.
Az említettekkel kapcsolatban rövidesen részletes információt küldünk.
Hans Knoll és Pilinger Erzsébet

KnollGalériaBudapest
Liszt Ferenc tér 10
1061 Budapest
T/F +36/1/2673842
epilinger@knollgaleria.hu

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles