27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

FTN-2009: A zsűri nyilatkozata

Ma reggelre a FTN-2009: Képek a nappali falára zsűrije az alábbi nyilatkozat közzétételét kérte, aminek az alábbiakban eleget is teszek:

A zsűri elzárkózik a nevében a pályázat honlapján korábban megjelent szakmailag inkompetens, a valóságosan elhangzottakat részben vagy egészében torzul tükröző, rövid képkommentároktól. Nem volt szerencsés – a zsűritagok beleegyezése nélkül – hevenyészett írásos kommentárokat fűzni a képekhez. A rövid, kiragadott megjegyzések egyáltalán nem adják vissza azt, amit a zsűritagok mondtak, és ami végül a zsűri összefogott véleménye volt. Ezekből a laikus kommentárokból a pályázók egyáltalán nem profitálhatnak, az ilyesmi legföljebb fölösleges sértődést, megütközést válthat ki.
Csakis annak volna értelme, ha részletes kritikát fogalmaztunk, fogalmazhattunk volna meg a képekről, amire természetesen nem volt időnk. Ezek a fölszínes kis félmondatok félreértésekre adnak alkalmat, s egyáltalán nem tükrözik vissza azt a több mint nyolc órányi komoly szakmai munkát, amelyet az öt zsűritag gyakorlatilag szünet nélkül a képek vizsgálatára, bírálatára fordított. S végképpen nem illik ahhoz az egyébként nagyon nívós, komoly és sikeres pályázathoz, amelyben módunk volt bírálókként közreműködni, s amelyik újabb bizonyítéka a magyar fotográfusok tehetségének és odaadó, elmélyült munkájának.

Baki Péter, Gáti György, Kalotás Zsolt, Keleti Éva és Szarka Klára

Eddig a nyilatkozat, innentől viszont fontosnak tartom hozzáfűzni a következőket.

A FotoKlikk a fotópályázatok közvetítésével a pályázók azon szándékának tesz eleget, hogy képeik bírálatának körülményeit jobban követhessék, a zsűri által elmondott hasznos tanácsokat megszívlelhessék, az elmondottakból tanulhassanak és átérezhessék a zsűrizés hangulatát. Ez utóbbi adhat okot félreértésre, ezért elnézést kérünk a zsűritől, ha bármilyen, a zsűrizés hangulatára vonatkozó, azt tükrözni szándékozó megjegyzésünkkel megsértettük ezt a valóban komoly munkát vagy személy szerint a zsűri bármely tagját.

A megjegyzések e komoly és viszonylag sietős munka közben születnek, elkapott félmondatokból, több zsűritag által kinyilatkoztatott mondanivaló eszenciájából egy kifejezetten ezért itt ülő fotós kollegina (becenevén lightspeed) segítségével, röviden, tömören, de természetesen a zsűri tudtával, ámde utólagos ellenőrzése nélkül.

Sajnos a körülmények nem teszik lehetővé ennél hosszabb kritikai észrevétel megfogalmazását (vagy a helyszíni ellenőrzését) és az így kialakuló hangulat inkább tükrözheti egy beszélgetőszoba vagy fórum hangulatát mint egy komoly szakmai beszélgetését, de az ebben jártas fotósok otthon érezve magukat eddig nem emeltek kifogást e megjegyzések ellen, sőt régóta sikeresen működő extra szolgáltatásunkat kifejezetten üdvözölve és mindig nagy hálával köszönték meg eddig.

A zsűrizés alatt álló 784 képből 85 képhez fűztünk megjegyzést, ebből most a zsűri kérésére töröltük azokat amelyek véleményem szerint félreértésre adhatnak okot (a zsűri ismételt kérésére az összes, e pályázatra vonatkozó megjegyzést töröltük). Nem szeretnék viszont minden véleményt törölni, mert hasznosak lehetnek a képek készítői számára, akik legtöbbször semmilyen visszajelzést nem kapnak arról miért értékesebb vagy épp kifogásolható a pályázatra beküldött képük.

A zsűrizés közvetítése világviszonylatban is újdonság, melyben a FotoKlikk – tudomásunk szerint – egyedülálló vállalkozásba fogott, ezért keressük azokat a módszereket, amivel ezt jobban és minél több pályázó és érdeklődő számára hasznosan tehetjük.
Nagy segítségünkre van ebben sok, nagy zsűrizési tapasztalattal rendelkező fotós is.
Az előforduló hibákat igyekszünk gyorsan kijavítani és szívesen vesszük az építő jellegű kritikát és segítséget is (akár itt ezen az oldalon).

Darányi Zsolt (NoGun)

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles