28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2009. május 11.

Meghívó
Szeretettel hívjuk és várjuk az ország valamennyi fotózás iránt érdeklődőjét – kiállítóként és nézőként egyaránt az 1. Székesfehérvári Fotó Udvarba.
Helyszín: Helyőrségi Klub, Székesfehérvár, Malom u. 2.

Időpont: 2009. május 16.
Program:
9.30 A rendezvényt ünnepélyesen megnyitja: Dr. Csapó Csilla alpolgármester
10.00. Fotóséta – szakmai vezetéssel – Székesfehérvár történelmi belvárosába (Mátyás emlékhely, Órajáték, Romkert, Várfal park)
11.00 órától fotózással egybekötött színes műsorok. Többek közt fellép: Szatzger Cecília – hastánc, Felicita Táncklub – latin-amerikai táncbemutató.
12.00. A hozott fotók szabadtéri kiállítása, zsűrizése.
15.00. Ünnepélyes díjátadás.
A szervezők javasolják, hogy a kiállítók hozzanak magukkal a képeken kívül (max. 10 db.) – némi enni- és innivalót (pl. kenyér, szalonna, kolbász, zsír, hagyma, üdítő, bor), hogy az alkotások iránt érdeklődőket egy baráti beszélgetés keretében vendégül láthassák.
Szervező: Főnix Fotóművészeti Kör, Alba Regia Fotóklub.
További információk: Rideg Ferenc: rideg.ferenc@t-online.hu, 70/385-1748, Szabó Márta: sz_marta@freemail.hu, 30/270-3849.
A látogatókat a szervezők zsíros kenyérrel és borral vendégelik meg. A nyílt rendezvényen bárki részt vehet, nevezési- és belépődíj nincs. Kedvezőtlen időjárás esetén zárt terem biztosított.
*
*

Parlamenti fotóséta
2009. június 14-én és június 21-én a Parlament fotózására egy-egy kisebb csoportot szervezünk. Olyan területekre jutunk be (Vadászterem, Munkácsy terem, tetőrendszer, alagsor), amelyeket a szokásos turista programok nem tartalmaznak. Az egy-két órás szakmai program ára 3.000 Ft/fő. Előzetesen szeretnénk az igényeket felmérni. Jelentkezni lehet: gyoril@mmikl.hu
*
*

Egy százalék
Köszönjük, ha személyi jövedelemadójának egy százalékát a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének ajánlja fel! Adószámunk: 19573975-1-41
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Baumann Béla tájképei a Pászti szalonban (Veszprém Almádi út 40.) tekinthetők meg 2009.05.08-tól 2009.05.29-ig naponta 9-16 óra között.
*

Papp Elek AFIAP (Ceglédi Fotóklub) kiállítása Rio de Janeiro-ban nyílt meg május 7-én a Centro Cultural Justica Federal-ban.
*
Gasztonyi Varga Zsuzsanna Értékeink című fotókiállítása május 12-én 18 órakor nyílik meg Budapesten a Széchenyi István Általános Iskolában (X. ker., Újhegyi sétány 1-3.). Látogatható egy hónapig.
*
Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját 2009. május 12-én 14,00 órai kezdettela Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermébe Nagy László AFIAP, E-MAFOSZ/g 50 ÉV FOTÓI fotókiállítására. A kiállítást megnyitja: Agócs Gyula polgármester. A kiállítás megtekinthető nyitvatartási időben 2009. május 28-ig
”Hetvenkét éves lettem, azt hiszem, ennyi év után már illik visszatekinteni fotós múltamra. E kiállítás anyagát úgy válogattam, hogy azok a képek kerüljenek bele, melyek valamelyik országos, nemzetközi, illetve egyéni kiállításon már szerepeltek. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a munkám volt a hobbim, a fényképezés.
A Szolnok Megyei Jászkun Fotóklub tagja vagyok már a kezdetektől. A klub minden közös kiállításán szerepeltek képeim. 2001. január 28-án kaptam meg a MAFOSZ aranydiplomás fotóművésze címet.
Ezúton köszönöm meg feleségemnek és fiaimnak a segítséget és türelmet, amellyel fotós munkámat támogatták.
Nagy László AFIAP, E-MAFOSZ/g
*

Kapolka Gábor fotográfus Derű – pesti fények című kamara-kiállítását Lugosi Lugo László fotóművész nyitja meg a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben, 2009. május 8-án, péntekén 16.00 órakor. A megnyitót követően egy – a kiállítás anyagánál szélesebb átfogású – vetítésre kerül sor a múzeum, Mándy hangulatait idéző mozi termében.
*
2009. május 8-án nyílt meg a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Szakképző Iskola (Széchenyi tér 11.) dísztermében Incze Domokos E-MAFOSZ csíkszeredai fotóművész Székelyföldi tájak-emberek című kiállítása.
*
2009. május 5-től tekinthető meg Kolozsváron, a Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) székhelyén Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész ARCPOÉTIKA című fényképkiállítása.
*
Szeretettel meghívjuk Önt, ismerőseit, érdeklődő barátait Gyenes Kálmán Erdély c. FOTO kiállításának megnyitójára, 2009. május 11-én 17.00 órára a Móricz Zsigmond Művelődési Házba (Szeged-Szentmihály, Kapisztrán út 50.). A kiállítást megnyitja Csicsai Antal művészeti szakíró. A kiállítás megtekinthető: 2008. október 2-ig munkanapokon 8-12 illetve 15-17 óráig.
*
A Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Versenyért Alapítvány Versenybizottsága, valamint a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2009. május 15-én 1440 órára a Szolnoki Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági fakultása épületének aulájába – Mezőtúr, Petőfi tér 1. – Turóczi Tiborc fotográfus „Kolon – tavi varázslat” című természetfotó kiállításának megnyitójára A kiállítást megnyitja Dr. Vajna Tamásné, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, a Zsűri elnöke
*

Magyarósi Péter E-MAFOSZ (Győri Fotóklub Egyesület) Liliom és Nárcisz című fotókiállítása május 20-án 17 órakor nyílik a győri Marcal étteremben (Győr, Déry T. út 11.). A képek június 5-ig tekinthetők meg.
*

Bálint Zsigmond Templomaink I. című kiállításának következő állomása Körtvélyfája. A megnyitón május 10-én 12 órakor az istentiszteletet követően a református egyházközség tanácstermében Vajda György újságíró méltatta a 40 Maros megyei templomot ábrázoló, 75 fényképből álló kiállítást. Majd ezt követően bemutatta Bálint Zsigmond Lélekőrző falvaim című fotóalbumát.
*

Természet(l)esen Marosvásárhelyen is
Marosvásárhely újabb fotós esemény színhelye lesz: május 9-én, szombaton 11 órakor a Toyota kirendeltség székhelyén (Koronka) az Exposia alkotócsoport Természet(l)esen című kiállítását nyitják meg, amit Várdai Béla (Csíkszereda) fotóművész előadása követ a természetfotózásról, majd műhelymunka (workshop) a Somos-tetőn.
Az Exposia alkotócsoportot nemrég alapította Székelyudvarhelyen Balázs Ödön és Fülöp Lóránt, mindketten fiatal fotósok. Első közös kiállításukon Balázs György, Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Lóránt (Agyagfalva), Kibédi Sándor (Székelyudvarhely), Kuthi Lázár (Felsőboldogfalva) vesz részt, meghívottként pedig Hajdu Tamás (Nagybánya), Kerekes István (E-FIAP, Mosonmagyaróvár, Magyarország), Tóth Zsuzsanna (MFVSZ, Hatvan, Magyarország). Ezt az anyagot Székelyudvarhelyen mutatták be, az eseménynek jó visszhangja volt szakmai körökben is. A vásárhelyi esemény nem csupán a kiállítás megnyitására szorítkozik. Az Exposia úgy indult, hogy az alkotás szabadásának kíván érvényt szerezni, jelszavuk is a következő Nagy László-idézet: Műveld a csodát. Ne magyarázd. A közös programok, az együtt alkotás – még akkor is, ha a fotográfiát sajátosan nem csoportos értékteremtésnek is tartják – céljaik közt szerepel, mint az alkotómunka serkentésének egyik módja. Ez alkalommal a csíkszeredai Várdai Béla fotóművész előadásán vehetnek részt az érdeklődők, a téma kapcsolódik a kiállításéhoz: természetfotózásról lesz szó. Majd pedig a vállalkozó szellemű fotósok kipróbálhatják, milyen a közös műhelymunka (workshop): a Somos-tetőn készült felvételeiket közösen mutatják be és kiértékelik. Tehát munkára fel! Ne feledjék elhozni fényképezőgépüket! A technikai feltételek ez alkalommal nem teszik lehetővé, hogy analóg, filmre rögzített képkockákat is bemutathassanak és kiértékeljenek, ezért kérjük, csak digitális felszereléssel jelentkezzenek be a programnak erre a részére.
*

Fotóworshop a Csíksomlyói búcsún és a gyimesi csángóknál – 2009.május 27-június 3.
A magyarság legnagyobb találkozója. A csíksomlyói pünkösdi búcsú a székelyek legnagyobb ünnepe. Óriási tömegben jönnek ide a székely, csángó és távolabbi zarándokok, Máriát dicsérni és Szent Fiánál közbenjárását kérni. A csíksomlyói Segítő Máriának szobra a kegytemplom főoltárának díszeként áll magasan Szent István és Szent László király szobra között. A búcsújárás 1567 pünkösdjén kezdődött, amikor István gyergyóújfalui pap hálaadó körmenetet vezetett ide azért, mert akkor, május 15-én a székelyek a Hargita Tolvajos hágójában legyőzték János Zsigmond fejedelem seregét, aki a székelyeket jobbágysorba taszította, és a templomnál lévő felirat szerint hitük elhagyására akarta őket kényszeríteni. István pap volt a tolvajosi győzelem egyik leglelkesebb szervezője. Azóta gyarapodó számban jöttek ide a zarándokok. 1995-ben a nagymisén résztvevők számát 560-600 ezerre becsülték. A búcsú fő ünnepe pünkösd szombatján van. Ekkor délután 1 órakor tartják a nagy misét annak a széles hágónak a gyepén, amely a templom feletti, Jézus hegyének is mondott Kissomlyó és az azon túl emelkedő 1035m magas Nagysomlyó erdős hegye között mélyed be. Sokan már pénteken megjönnek és a szabadban virrasztva igyekeznek meglátni a Csíki havasok mögül felbukkanó napot. A közeli falvakból reggel indulnak körmenettel, messzebbről vonattal utaznak Csíkszeredára, amellyel Csíksomlyó már egybeépült. A szeredaiak körmenete a vasútállomáshoz közeli kistemplomtól l0 órakor indul templomi zászlókkal, Máriát dicsérő énekekkel. Hozzájuk csatlakoznak vagy már előttük járnak a más városokból, falvakból jövő “keresztalják”, és a menet fokozatosan több kilométer hosszú lesz. Résztvevők létszáma: 3 fő. Elhelyezés egyszerű szálláson a csíksomlyói kegytemplom szomszédságában. Részvételi díj: 250 Euró. Tartalmazza a szállás, utazás költségét. Nem tartalmazza az étkezést. Program: Fotózás a csíksomlyói búcsún, a fennmaradó időben a gyimesi csángók földjén. Szakmai vezető: Szabó Béla fotóművész (www.belafoto.hu) és Dezső László a csíksomlyói búcsú kiadványainak fotográfusa. Jelentkezési határidő 2009. május 20 a részvételi díj befizetésével. További információ: belafoto@t-online.hu
*
*

Magyar sikerek külföldön

Mészáros Csabától a “63rd Bristol International Salon of Photogrtaphy” pályázaton 4 fotót fogadtak el, az egyiket “Highly Recommended” minősítéssel.
*
Szerbiában, az Ecological Truth nemzetközi fotópályázaton Törköly József (Lajos Sándor Fotóklub, Szeged ) két képét elfogadták és bronz medállal díjazták.
*

Imre Anikó Toronto Canada 115. International Salon. Természetfotó kategóriában 3 képét fogadták el, ebből 1 képét TCC Silver Medallal tüntették ki — Best Zoology a legjobb természetfotóért, 1 képe pedig Honourable Mention-t kapott. * USA 2009 Greater Lynn International Salonon Természetfotó kategóriában 2 képét fogadták el, melyből 1 képe Honor Awards díjat kapott. * Ausztrália 9rd. Adelaide AV Fest 2009 Diaporáma Fesztiválon a “Warriors of the Wilds” digirama “Top of Festival” FIAP Gold Medal fődíjat kapott. * USA 6. Tropical Image Exhibition Természetfotó kategóriában 2 képét fogadták el, melyből 1 képe FIAP Silver Medal-t kapott * 63rd Bristol International Salon of Photography Open kategóriában 2 képét fogadták el, a Természetfotó kategóriában 2 képét fogadták el, melyből 1 képe Honourable Mention-t kapott.
*

Imre Tamás USA 2009 Greater Lynn International Salonon Természetfotó kategóriában 3 képét fogadták el, melyből 1 képe PSA Gold Best of Show fődíjat kapott * Ausztrália 9rd. Adelaide AV Fest 2009 Diaporáma Fesztiválon a “Warriors of the Wilds” digirama “Top of Festival” FIAP Gold Medal fődíjat kapott* USA 6. Tropical Image Exhibition Természetfotó és kreatív kategóriában összesen 5 képét fogadták el, melyből 1 képe PSA Gold fődíjat kapott* 63rd Bristol International Salon of Photography Természetfotó kategóriában 4 képét fogadták el, melyből 1 képe – PSA Gold Best Wildlife Medal fődíjat kapott, 1 képe Judges Choice DC Medal (zsűri külön díját)kapta, 1 képe Honourable Mention-t kapott.
*
*

III. KIRÁLYI RÉGIÓ FOTÓPÁLYÁZAT 2009
A veszprémi Bakony Fotóklub meghirdeti a III. Királyi Régió 2009 Fotópályázatot a Közép-Dunántúli Régióban élő, alkotó fotográfusok és alkotócsoportok tagjai részére.
A pályázat célja, hogy az alkotók számot adjanak az elmúlt két év szakmai, művészi fejlődéséről, és a fiatalok bemutatkozási lehetőséget kapnak pályakezdésükhöz.
 A pályázat témája kötetlen.
 A pályázatra szerzőnként 5 db bármilyen technikával készült monokróm, vagy színes fotó adható be.
 A képek mérete maximum 30x40cm lehet. Az ennél kisebb fotókat 30×40 cm-es, legfeljebb 2mm vastag passzpartúra kell felhelyezni.
 A képek hátoldalán nézethelyesen a jobb alsó sarokban kell feltüntetni a kép címét, a szerző nevét, pontos lakcímét (telefon, e-mail, stb.), az alkotócsoport nevét (ha a pályázó tagja valamelyik közösségnek).
 20 év alatti pályázó szül. évét kérjük feltüntetni.
 A beérkező pályázati anyagokat 3 fős szakmai zsűri értékeli.
 A zsűri tagjai: Farkas László E-MAFOSZ fotóművész
• Folcz Tóbiás E-MAFOSZ/g fotóművész
• Milos József MFSZ fotóművész
 Díjak:szakmai díj:MAFOSZ plakett
 I. díj 25000 Ft
o II. díj 20000 Ft
o III. díj 15000Ft
o Legjobb 20 év alatti pályázó díja
o Különdíjak
 A zsűri döntése végleges és megtámadhatatlan. Képek tartalmáért a szerző felelős.
 A pályázatra elfogadott képek szerzői katalógust kapnak. A rendezők a pályázati anyagokat a legnagyobb gondossággal kezelik, az esetleges postai sérülésekért felelőséget nem vállalnak.
 Nevezési díj: 1000 Ft, melyet a beküldési címre postai úton, „FOTÓPÁLYÁZAT” megjelöléssel kérjük eljuttatni.
 A nevezési laphoz kérjük mellékelni a nevezési díj befizetés másolatát.
A zsűri által elfogadott képekből 2009. augusztus 20-én, kiállítás nyílik Veszprémben, a Városi Művelődési Központban. A kiállítás anyaga további bemutatásra kölcsönözhető, szállításról a kölcsönző gondoskodik.
 Beérkezési határidő: 2009.julius 10.
 Zsűrizés: 2009. július 18.
 Kiállítás megnyitó, eredményhirdetés: 2009. augusztus 20.
 Visszaküldés (kiállítások számától függ) legkésőbb: 2009. március 31.
 Beküldési cím: Városi Művelődési Központ és Könyvtár
III. Királyi Régió Fotópályázat 2009
8200Veszprém, Dózsa György út 2.
Információ: Mátyus Károly tel. 06-70/234-47-61, e-mail: matyus.karoly@chello.hu
Nevezési lap letölthető a www.mafosz.hu -ról
*
*

Kun Fotópályázat
Kisújszállás Város Önkormányzata, intézményei, más települések támogatói, valamint a Kossuth Fotóklub meghirdeti az I. Kun Világtalálkozó programsorozat részeként a Kun Fotópályázatot. A pályázaton részt vehet minden hivatásos és amatőr fotós, aki a pályázat feltételeit elfogadja. A pályázatra beküldhető minden olyan saját készítésű fotó, melynek témája: Kunok a Kárpát-medencében napjainkban, Jelenkor az utókornak, Magyarok a kunokról, Öröklődött hagyományok napjainkban.
Ezen belül témajavaslatok: kunsági emberek, kunsági állatok, növények, kunsági intézmények, kunsági hagyományok, ünnepek (esküvő, lakodalom), kunsági játékok (bigézés, bikázás, csontcsikó, snúrozás, csutkarozi, csutkahegedű, pénzdobálás lyukba, sapkába, sárpukkantó, stb.), ősi kunsági ipar és művészet.
Pályázni lehet: művészi fotó 5 db, etno fotó 5 db, A/4-es fekete-fehér, vagy színes képpel. A képeket 30×40-es kartonra feldolgozva, kiállításra bemutatható állapotban (vagyis a paszpartu maximum 2 mm lehet) kérjük beküldeni.
Nevezési díj: 1000,-Ft. A befizetést igazoló szelvényt a képekkel együtt kérjük küldeni, vagy az Alföldkutatásért Alapítvány számlaszámára (69300183-10005518) befizetni Kun Fotópályázat nevezési díj megjelöléssel.
A pályamunkák beérkezési határideje: 2009. augusztus 10.
A képek hátoldalán kérjük feltüntetni a kép címét, a szerző nevét és pontos címét.
A képeket a következő címre kérjük beküldeni:
Városi Művelődési és Ifjúsági Központ, 5310 Kisújszállás, Deák Ferenc u. 6. vagy
Kossuth Fotóklub, 5310 Kisújszállás, Nyár u. 8.
A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet Papi Lajostól, a Kossuth Fotóklub vezetőjétől a 06/30-517-3399-es telefonszámon.
A képeket felkért szakmai zsűri értékeli, fotográfus és néprajzos szakértő. A legjobbnak ítélt képeket kategóriánként 3-3 díjjal és 1-1 különdíjjal értékeljük. A zsűrinek joga van a díjakat megosztani, visszatartani. A legjobbnak ítélt alkotásokból készült kiállítás megnyitójára 2009. szeptember 10-én kerül sor a kisújszállási Városháza dísztermében, melyre minden kiállított kép szerzője meghívást kap.
Pályázati naptár:
Beérkezési idő: 2009. augusztus 10.
Zsűrizés: 2009. augusztus 22-ig
Értesítés: 2009. augusztus végén
Kiállítás megnyitó: 2009. szeptember 10.
A kiállítás zárása: 2009. szeptember 30.
A kiállítás végén a képek személyesen vehetők át.
*
*

Pályázati felhívás
A békéscsabai Lencsési Közösségi Ház, a Márvány Fotóműhely és a Csaba TV országos – digitális fotókból készített – digiporáma pályázatot hirdet, „ IV. Békéscsabai Digiporáma Fesztivál „ címmel, melynek célja a fotók, a digiporáma eszközével való bemutatása és népszerűsítése.
A pályázat beküldésének határideje: 2009. november 6.
Értékelési szempont:
A zsűri tekintettel a speciális megjelenési formára, a képsorozatot – mint etűdöt – annak audiovizuális összességében fogja értékelni.
Díjazás: I., II., III., díj, valamint különdíj.
Bemutató vetítés és díjkiosztó ünnepség:
2009. november 21-én, szombaton 10 órai kezdettel a Lencsési Közösségi Házban (Békéscsaba Féja Géza tér 1.)
Pályázati feltételek:
Nevezni klub szinten és egyéni pályázóként is lehet.
Egy pályázó legfeljebb 2 alkotással indulhat.
A pályázat nevezési díja alkotónként 1000.-Ft., melyet kérünk a Lencsési Közösségi Ház bankszámlaszámára (OTP Bank Rt., 11733003-15583147-00000000) utalni vagy postai úton a címére feladni.
A pályaműveket nem áll módunkban visszaküldeni.
A művek beküldhetők CD vagy DVD adathordozón. Formátumuk lehet:
– asztali lejátszóval lejátszható DVD
– DivX vagy Mpeg videó állomány
– PC kompatibilis futtatható állomány
Az alkotások nem tartalmazhatnak mozgókép betétet. A DVD menürendszere nem képezi az értékelés tárgyát. Egy pályamű hossza maximum 5 perc lehet. A beküldött munkákban jól látható helyen fel kell tüntetni a szerző nevét, a mű(vek) címét és a felhasznált kísérő zene(ék) adatait. A pályaművek mellé csatolni kell a nevezési lapot, valamint a nevezési díj befizetését igazoló postautalványt, illetve banki átutalási bizonylatot. A tartalom jogszerűségéért a beküldőt terheli a felelősség.
A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy az általuk készített anyagok, vágatlanul a szerző megjelölésével térítésmentesen bemutatásra kerüljenek televízió állomásokon.
Beküldési cím: Lencsési Közösségi Ház, 5600 Békéscsaba, Féja Géza tér 1.
Tájékoztatás: Flender János tlight@t-online.hu; Katona Péter katonapet@t-online.hu (szakmai kérdésekben) vagy Nagy Emese 66/456-177
A felhívás szövege olvasható, és a jelentkezési lap letölthető a www.marvanyfoto.weboldala.net vagy a
www.mafosz.hu weboldalról.
***************

Fotósélet – 2009. május 11.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles