27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2009. január 19.

XXVI. MAFOSZ Szalon
A szalon pályázati felhívása és nevezési lapja letölthető a www.mafosz.hu weblap index oldaláról vagy a fotópályázatok menüpontból. A képek beérkezési határideje: 2009. április 22.
*
*

Közgyűlésre készülünk
A MAFOSZ tagszervezetek ellenőrizzék, hogy van-e megválasztott küldöttjük a közgyűlésre és rendelkezik-e érvényes felhatalmazással. A korábban átadott, megküldött jegyzőkönyvek alapján az erről szóló táblázat a www.mafosz.hu weblapon, a MAFOSZ menüpontban.
A küldöttek és az alkotócsoportok vezetői jelszót kérhetnek a közgyűlési anyagok megtekintésére: gyoril@mmikl.hu. Természetesen ezeket a dokumentumokat a tagszervezeteknek postán is kiküldjük!
*
*

Meghívók Galériája
Az előző évben megjelent kiállítási meghívókra összesen 1440 közönség szavazat érkezett. Ebből 305 pontot a 3. Ágens Nemzetközi Fotókiállítás meghívója kapott, s ezzel a I. helyen végzett. A szavazók összesen 200 ponttal jutalmazták Salamon László kiállításának meghívóját és 167 ponttal a Felföldi Fotográfusok Szövetségének meghívóját. A pontok megosztása és a három legtöbb szavazatot kapott meghívó megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon, a meghívók galériája menüpontban.
Olvasóinkat 2009-ben is arra biztatjuk, hogy készítsenek a kiállításaikra meghívókat és azokat digitális úton jutassák el a Meghívók galériájába, ahol közszemlére tesszük őket és 2010 januárjában a közönség ismét szavazhat rájuk.
*
*

Virágcsokor Nőnapra
A nőnapi képeslapunkra virágfotókat keresünk, amelyek kizárólag digitális formában küldhetők be, max 1 Mb terjedelemben. A fotókért tiszteletdíjat a szövetség nem tud fizetni, ezért csak azok küldjék be alkotásaikat, akik egyszeri alkalommal lemondanak a felhasználási díjról. A képeslapon szereplő fotósok 10-10 db tiszteletpéldányt kapnak a kiadványból. Cím: gyoril@mmikl.hu
*
*

Kiállítások, meghívók, események
2009. február 1-én 11 órakor nyílik László Csaba Ferenc A kolozsvári Házsongárdi temető művészete című kiállítása. A megnyitóra Kolozsváron a Pata utcai (ma Bulevardul Titulescu 195. szám) református templom Fehér Galériájában kerül sor. A kiállítás februárban látogatható naponta 9-14 és 16-18 óra időpontokban.
*
Fotókiállítás nyílt Székesfehérváron, a Műhely Kávéházban (Ady Endre u. 11.), ahol megtekinthetők Dr. Perényi István, Sulán Angéla, Wágner Csapó József, Kun Attila, Varga Csaba, Dianovszky Zoltán, Nervetti Károly, Szabó László, Búsi Sándor, Garainé Mariann, Dénes János, Marton Ágota, Becze Dóra, Becze Ferenc, Nervettiné Fekete Lídia, Posfai Attila, Rideg Ferenc, Bayer Orsolya és Szabó Mártaalkotásai.
*
Január 21-én 17.00 óra Természetfotó kiállítás megnyitó Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban.

Dr. Molnár Gyula, a Molnár Dixieland Band zenekar vezetőjének fotókiállításán Farkasházi István, ANKK ügyvezető igazgatója köszönti a vendégeket. A tárlatot megnyitja: Dr. Hamar József, ökológus, a Tisza Klub elnöke. A képek megtekinthetők: 2009.február 20-ig.
*
Január 15-től február 15-ig látogatható Demény István Utazás a pingvinek földjén című fotókiállítása Szolnokon, a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában (Széchenyi krt. 22.).
*
Az 50 éves Győri Fotóklub Egyesület rendezésében nyílt meg 2009. január 16-án a VI. Határon túli Magyarok Összművészeti Fesztiváljának keretében Péter Hajnal és Pál Antal (Sepsiszentgyörgy, Erdély) továbbá Kálmán Roland (Vásárút, Felvidék) fotókiállítása Győrben, a Petőfi Sándor Művelődési Központban (Árpád út 44.).
*
Szeretettel meghívjuk Somogyi Márk MINTATERMÉSZET című fotókiállításának megnyitójára
2009. január 21-én, szerdán, 15 órára a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokába.
Megnyitja: Szemadám György festőművész, író, Közreműködik: Sík Dóra gordonkaművész
Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
A kiállítás 2009. április 13-ig látogatható, kedd kivételével naponta 10-18 óráig.
*
Kisújszálláson – a Kossuth Fotóklub közreműködésével – a Városi Művelődési Központban január 21-én 17 órakor nyílik a Fényképezés öröme című fotókiállítás.
*
A Bakony Fotóklub kiállításai: Láng Tibor Hazai etűdök c. kiállítása Balatonfűzfő, Városi Művelődési Központ, 01.10-01.31.;: Láng Tibor Passaui képek c. kiállítása Tótvázsony, Általános Iskola 01.10-01.31.;
dr. Abonyi János, Guzmics Viktória, Láng Tibor, Szekeres György Élet a víz mellett című kiállítása, Monostorapáti Művelődési Ház 01.10-01.31.
*
Szamosvári Zsolt Kurultaj képekben című kiállítása január 22-én 18 órakor nyílik meg a kiskunlacházi Petőfi Művelődési Központban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából. weblap: www.szphoto.hu
*
A torockói farsangtemetés 2009. február 28-án szombaton lesz! (Közli: Vas Géza)
*
A Duflex Fotográfiai Stúdió (Gödöllő) és a Duflex Alkotóműhely (Jászfényszaru) beszámoló kiállítása január 24-én 16 órakor nyílik a Petőfi Sándor Művelődési Központban (Gödöllő, Szabadság út 6.). A fényképek március 1-ig naponta 9-20 óra között tekinthetők meg.
*
*

Magyar siker külföldön

Bese Zoltán (Dabasi Fotóklub Egyesület) két felvételét fogadták el a vietnámi GIA DINH PHOTO CLUB INTERNATIONAL PHOTOGRAPHY EXHIBITION 2008 c. pályázaton, az egyikért FIAP HM kitüntetést kapott.
*
*

Hírek Erdélyből
Fotókiállítással és fotóalbum-bemutatóval nyitja meg Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatát. 2009. január 21.-én 18 órától a Csíki Székely Múzeumban a Kulturális Központ XVI. fotótáborának anyagát állítják ki. A tábor 2008 őszén zajlott a szilvájáról és pálinkájáról híres Oroszhegyen és környékén, Ádám Gyula művészeti vezetésével. Tíz hivatásos és amatőr fotós vett részt a táborban, az ők munkáját láthatja a közönség a szerdai tárlaton: Ádám Gyula, Szabó Attila, Veres Nándor (Csíkszereda), Balázs Ödön, Balázs Attila, Erdély B. Előd (Székelyudvarhely), Bálint Zsigmond (Marosvásárhely), Henning János (Sepsiszentgyörgy), Molnár Attila (Gyergyótekerőpatak), Danis János (Gödöllő).
A kiállítással egybekötve könyvbemutató is zajlik. A marosvásárhelyi Bálint Zsigmond (E-MAFOSZ/g, AFIAP) fotóművész a jelenkori erdélyi fotográfia kiemelkedő mestere, a Hargita Megyei Kulturális Központnak mind a tizenhat fotótáborát megtisztelte részvételével és értékes munkájával. A HMKK kiadványt jelentet meg a művész munkáiból Lélekőrző falvaim címmel, melyet Ádám Gyula fotográfus és Cseke Gábor újságíró szerkesztettek. A könyvet bemutatja és a kiállítást megnyitja: Nagy Miklós Kund, újságíró és művészetkritikus. Közreműködik a Heveder zenekar.

Ádám Gyula kiállítás nyílik Bukarestben. Január 22-én 17 órától Ádám Gyula, csíkszeredai fotográfusnak Bukarestben nyílik tárlata, Arcpoétika címmel. A kiállítást a bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezi, helyszíne az intézet székháza, Batiştei utca 39. sz.
(Péter Boglárka kulturális szaktanácsadó, Hargita Megyei Kulturális Központ, Csíkszereda)
*
*

Nagyváradi fotós hírek
A Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek III. Nemzetközi Fotószalonja 2009. január 19-én 13 órakor nyílik meg a nagyváradi Foto Art Galériában (Moszkva utca 3); 2009. január 20-án, 18 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézetben (Izsó utca 5), 2009; január 21-én, 18 órakor a kolozsvári Központi Egyetem Könyvtár aulájában – Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul jelenétében -, illetve 2009 január 22-én, 18 órakor a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben (Batiştei utca 39).
A Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatják be a biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium aulájában. Tóth István AFIAP nagyváradi fotóművész Bihari magyar néphagyományok című fotókiállítását és a hasonló című fotóalbumot. A tárlatot a szerző jelenlétében, Barabás Ferenc polgármester és Szabó Ödön, Bihar megyei tanácsos nyitja meg 2009 január 19-én 16 órakor.
*
*

Fotópályázat a Petőfi év tiszteletére – 2009
Beküldési határidő: 2009. május 25.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, a Petőfi Emlékbizottság és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Intézete fotópályázatot, amelyen bárki életkortól és foglalkozástól függetlenül részt vehet, ha a Kárpát – medence területén él vagy dolgozik, illetve tanul.
A pályázat témakörei:
Petőfi emlékhelyek, relikviák, emléktárgyak, műalkotások a Kárpát – medencében
A résztvevők két kategóriában indulhatnak: I: ifjúsági, II: felnőtt
Az ifjúsági kategória felső korhatára 18. év.
Minden szerző kategóriánként 5-5 db alkotást adhat be, amelyek tetszőleges arányban lehetnek fekete-fehér (monochrom), vagy színes papírképek. A fotók bármilyen technológiával készülhetnek.
Az alkotások hosszabbik oldala 18 és 40 cm között legyen. A képek 30×40 cm-es paszpartura, vagy hordozó kartonra felerősítve adhatók be, amennyiben azok 30×40 cm-nél kisebbek lennének bármely oldalon. Minden mű (hordozó karton) hátoldalán szerepeljen az alkotó neve, postacíme és a mű címe. Ezen kívül fel kell tüntetni a nevezési lap szerinti sorszámot is. Nevezési lap intézetünktől igényelhető, címünk: Kecskemét, Katona József tér 8. Telefon: 76/481-320. email: hirlevel@bacskultura.koznet.hu. A nevezési lap kitöltése kötelező!

Díjazás:a zsűri javaslata alapján kategóriánkét három alkotást díjazunk.
A beküldött képekből a későbbiekben megállapított időpontban és Bács-Kiskun megyei helyszínen kiállítást rendezünk.
A rendezők felhasználhatják, sokszorosíthatják a kiállításra elfogadott képeket – térítésmentesen – a kiállítás népszerűsítésére a nyomtatott és elektronikus sajtótermékekben, de csak a szerzők nevének feltüntetése esetén. Minden beküldött műalkotást visszakapnak a pályázók. A rendezők azonban nem vállalhatnak felelősséget a postai szállítás során keletkezett esetleges sérülésekért, illetve a jogellenes eltulajdonításból eredő károkért.

Beküldési cím (ahonnan nevezési lap is igényelhető):
Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet, 6000. Kecskemét, Katona József tér 8. I. emelet 9.

Tájékoztatást nyújt: Petőfi Sándor László, telefon/fax: 76-481-320, email: hirlevel@bacskultura.koznet.hu.
Jelentkezési lap, pályázati kiírás megtalálható rendezvények/aktuális rendezvények menüpontjában.
*
*
A forgalomban lévő és megszüntetett vasúti hídjaink történetének megismerése és dokumentálása céljából a Vasúti Hidak Alapítvány FOTÓPÁLYÁZATOT hirdet az alábbiak szerint:

1. A pályázaton való részvétel feltételei:
• A pályázaton magánszemélyek vagy intézmények vehetnek részt, akiknek beküldött fotói a valóságnak megfelelően mutatják a vasúti híd szerkezeti kialakítását, környezetbe való illeszkedését
• A pályázaton min. 18 x 24 cm méretű, saját készítésű képpel vagy képekkel lehet részt venni, amelyet más pályázatra nem nyújtottak be.
• Egy pályázó több képet is benyújthat
• A pályázó engedélyezi, hogy a vonatkozó törvényben meghatározottak szerint a pályázatra benyújtott fotókat a Vasúti Hidak Alapítvány nyilvánosságra hozza, azokat az Alapítvány céljai érdekében ellenérték nélkül, szabadon felhasználja.
• Pályázni lehet színes, fekete-fehér és archív (1970 év előtt készült fotó) kategóriában

2. A pályázat elbírálásának szempontjai
• A híd egyedi jellegének bemutatása (több képpel is lehet)
• A környezetbe való illeszkedés
• Fotó minősége, esztétikája
• A fotó megnevezése, jellemzése

3. A pályázat elbírálása, díjazása
• A pályázat elbírálását az Alapítvány kuratóriuma végzi
• Az elbírálás alapján kategóriánként a kuratórium a pályázóknak első, második, harmadik díjat ítél oda, amivel oklevél és anyagi díj jár.
• A kuratórium további díjazást is megállapíthat.
• A beküldött pályamunkák díjazására az Alapítvány 500.000 Ft-ot különít el.

4. A pályázat beküldésének határideje: 2009. április 30.

Beküldési cím: Kiss Józsefné főmérnök, az Alapítvány titkára
MÁV Zrt Vezérigazgatóság 1940. Budapest Andrássy út 73-75. V.em.506.
Mérnöki Létesítmények Osztálya, Tel.: 511-30-91, 511-30-70.

Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriuma
*
*
BUDAPEST XVIII. KERÜLET IX. IFJÚSÁGI MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
A Kondor Béla Közösségi Ház és a Fővárosi Pedagógiai Intézet Művészetek szakterületének
PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA KÉPZŐ-, IPAR- ÉS FOTÓMŰVÉSZETI ALKOTÁSOK KIÁLLÍTÁSÁRA
A kiállítás célja A tehetséges alkotók műveinek és a szakkörök, felkészítő tanárok munkájának megismertetése, elismerése. Pályázati feltételek: A pályázaton részt vehet 14 éves kortól, minden középiskolás tanuló.
A művek témáját, műfaját és technikáját a pályázó tetszése szerint választhatja meg.
Nevezési kategóriák:Képzőművészet, iparművészet, fotóművészet:
Színes vagy fekete-fehér technikával készült fotók, digitális fényképek (Fotópapírra történő nyomatot is elfogadunk). Beadás:Egy pályázó maximum 5 művel pályázhat A sorozatok maximum 4 darabból állhatnak, egy sorozat egy műnek számít. A Fotóművészeti kategóriába tartozó sorozatból a kiállításhoz 1 – 1 kép kiemelésének, és a sorozat megbontásának jogát a zsűri fenntartja. A fotóművészeti alkotásokat keretezve, paszpartuzva, kiállításra előkészítve fogadjuk el. A paszpartuval ellátott alkotások szabványmérete 50 x 70 cm. A fotók hosszabbik oldala maximum 40 cm, de 15 cm-nél rövidebb nem lehet. Kérjük, a keretezett alkotásokat szíveskedjenek akasztóval ellátni. A jelentkezési lapon és amennyiben a pályamű engedi, kérjük az alábbi adatokat szíveskedjenek feltünteti: A beküldött alkotások kategóriája, címe, technikája; A pályázó neve; A pályázó életkora; A pályázó elérhetősége (címe, telefonszáma); A pályázó iskola vagy szakkör neve, címe, telefonszáma; A felkészítő tanár neve. A beérkezett pályaműveket kiállítjuk és a zsűri javaslata alapján a legjobbakat kategóriánként díjazásban részesítjük, ezért várjuk a pályázókat a kiállítás megnyitó ünnepségére. Valamennyi díjazott alkotást egy katalógusban megjelentetjük.
Valamennyi pályamű beküldési helye: Kondor Béla Közösségi Ház, 1181 Budapest, Kondor Béla sétány 8.

A pályamunkák beérkezésének határideje: 2009. február 27.,péntek
Jelentkezési lap a czinczky@kondorkh.hu vagy a kondorkh@kondorkh.hu e-mail címen igényelhető, valamint a www.kondorkh.hu weboldalról letölthető.
A Fotóművészeti kiállítás megnyitó és díjkiosztó ünnepségének várható időpontja: 2009. április 27., hétfő 17.00 óra. Helye: Polgármesteri Hivatal Városháza Galéria (1181 Budapest, Üllői út 400.)
Megközelíthetősége: a 3-as metró Határ úti végállomásától, az 50-es villamossal – 9. megálló.
Az alkotásokat személyesen kérjük behozni, Czinczkyné Fejes Mónika programfelelősnek.

A pályázatra beküldött alkotásokat 2009. május 4-én, hétfőn, 8.00 – 17.00 óráig lehet átvenni

Czinczkyné Fejes Mónikától – telefonon történt egyeztetés után. Tel: 291-6564, 290-2863

*
*

VII. Tarka Fotópályázat
Beérkezési határidő: 2009. július 24.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan hetedik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyar tarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum öt alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete lehetőleg 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitása után megtekinthetők lesznek a Internetes oldalon, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 500 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető: Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451-455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 22-től július 5-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.). A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2009. július 24.; Zsűrizés: 2009. július 28-30. között; Értesítés a zsűri döntéséről: 2009. augusztus 3-ig; A kiállítás megnyitása: 2009. augusztus 8-án
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 7-től szeptember 4-ig; A képek visszaküldésének időpontja: 2009. szeptemberében.
******************

Fotósélet – 2009. január 19.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmikl.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmikl.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles