28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 125., 2008. szeptember

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Dr. Fodor Ferenc: Tájak lencsevégen
Mai globalizált és digitalizált világunkban egy digitális fényképezőgép birtoklása nem csupán a gazdagok kiváltsága. Azok pedig, akik sokat utaznak, általában szeretnék megörökíteni az elébük táruló tájak látványát. A látvány leképezése gombnyomásra flash kártyára vagy filmre azonban még nem nevezhető tájfotózásnak.

Vajda János: A civilizált táj
Bármennyire is terjeszkedik mindennapi életünk a természetes környezet rovására, azért a lakó-, ipari vagy mezőgazdasági területek határából jobbára természeti tájakra tekinthetünk. A civilizált területeket a természet köti össze – vagy fordítva, ebből a szempontból teljesen mindegy -, vagyis a táj olyan meghatározó képi fogalom, amely szinte mindenki számára a természetest jelenti. Vagyis – az általános értelmezés szerint – a táj a természet része. Én inkább úgy gondolom, hogy a tájban a többé-kevésbé háborítatlan természet lelhető fel.

Pecsics Mária: A táj képe
A táj az embernek és a természetnek nevezett harmóniák legkézenfekvőbb, legnyilvánvalóbb, mégis nehezen megfogható, megismerhető kapcsolata. Kizárólag tudományos szempontból nem vizsgálható. Egyszerre szubjektív és objektív fogalom. És mivel legtöbbünk számára inkább megélhető, mint definiálható, ezért sokszor témája a művészi interpretációknak. A művészet gyakori tárgya a végső kérdés megválaszolása. A végső kérdés pedig a teremtés tökéletességének megfejtése, kibontása.

Új helyszínen a világ legjobb sajtófotói
A fotográfia iránt érdeklődő közönség és a szakma számára minden ősszel kötelező látnivaló a World Press Photo pályázat legjobb képeiből összeállított vándorkiállítás. Hosszú évek után a tárlat új helyszínre, a Millenáris Fogadójába költözött.

Képolvasás – képteremtés / Valósághű vagy igaz? / Szarka Klára sorozata Gáti György fotóival
Sorozatunkban már beszéltünk arról, hogy a mások számára értelmezhető – s ezért érdekes – fényképi látványt csakis tudatos módon teremthetjük meg. S nem árt, ha ismerjük a vizualitás évszázadaiban felhalmozott tudás javát és főként az emberi látás roppant nagy kreativitásának milyenségét. Meg azt a tényt, hogy az emberi érzékelésben/ábrázolásban a képi kultúrának döntő szerepe van.

Apró ritkaságok nyomában / Dr. Kalotás Zsolt: A nyelesszemű légy
Nem tartom magam ritkaságvadásznak, mégis örömmel tölt el, ha olyan raritást sikerül lencsevégre kapnom, amely még másnak nem adatott meg. Elvégre az elsők között lenni nem utolsó dolog…

Három kitüntetés a szakmának

Események naptára

Pályázatok

Galéria

Fotótárlat / Díjnyertes természetfotók a világ minden tájáról

Mi, nők, szerintem / Carla van de Puttelaar a Nessim Galériában

Apáti-Tóth születésnapi tárlata

Kepes György fotográfiái a Vintage Galériában

Technika

Fotós szemmel / Végtelen történet

Takács Szabolcs: Miért pont SLR?
Mert jobb! – válaszolhatnám tömören és egyértelműen a feltett kérdésre. Gyorsabb, pontosabb, szélesebb körben alkalmazható, és az SLR (cserélhető objektíves tükörreflexes fényképezőgép) képminőségben is felülmúlja a kompakt gépeket. Persze, el kell ismerni, hogy a kompaktok és SLR-ek között is vannak „Trabantok” és „Mercédeszek”, nem mindegy, hogy mely gyártók mely típusait hasonlítjuk össze, de az alapigazság akkor sem változik. Az SLR többet tud és jobban teszi a dolgát, mint a kompakt.

Sulyok László: Fix kontra zoom objektívek
Ahogy az éremnek, úgy a jó fényképnek is két oldala, pontosabban két feltétele van: az emberi és a technikai. Előbbi kapcsán említhetjük a kompozíciós érzéket, a jó helyzetfelismerést, a fényekkel való játék, az érzelmek, gondolatok két dimenzióba sűrítésének képességét. Mindehhez azonban megfelelő technikára is szükség van. Sokan hajlamosak csupán a vázat, annak főbb jellemzőit (például a megapixelek számát) előtérbe helyezni. Ők azok, akik elfelejtik, hogy a képrögzítő eszközön – legyen az film vagy digitális szenzor – keletkező kép valódi felelőse az objektív. Fotográfiai jellemzőit a lencsetagok száma, üveganyagának optikai szerkezete határozza meg. Most a fix és a változtatható gyújtótávolság előnyeiről, illetve hátrányairól, a felhasználás során szerzett tapasztalatainkról számolunk be.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Mihályi József
120 évvel ezelőtt született (az akkor még Magyarországhoz, ma már Szerbiához tartozó) nyugat-bácskai Apatinban, és harminc évvel ezelőtt, 1978 szeptemberében hunyt el Rochesterben a Kodak magyar származású főkonstruktőre, Mihályi József. Bár ez a cikksorozat az idehaza bejegyzett találmányokról és alkotóikról szól, úgy vélem, hogy az évforduló kapcsán ismételten és sokadszor el kell mondanom: Mihályit a külföldön nagy sikert, világhírt elért magyar származású fotósokkal együtt kell emlegetnünk.

Mozaik

Markovics Ferenc: Rögzítőshow

Árverés / Wagner István: A salzburgi Residenz régiségvására
A nagy hagyományú Ünnepi Játékok keretében idén másodszor rendezték meg a salzburgi hercegérseki Rezidencián augusztus 9. és 17. között az értékesítéssel egybekötött nemzetközi művészeti kiállítást. Az esemény az idén három kontinensről, hét országból (USA, Japán, Anglia, Németország, Svájc, Hollandia és Ausztria) csaknem harminc galériást vonzott, háromnak a standján klasszikus, valamint kortárs fotográfiák szerepeltek.

Habik Csaba sorozata / Kollégák a vonatboltból

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles