32.7 C
Budapest
Sunday, September 1, 2024

Fotósélet – 2008. június 16.

Önkéntes segítőket keresünk
A Fotóművészeti Nyári Egyetemre szállítandó kiadványok, eszközök szállítására keresünk szabad kapacitást. Természetesen azok körében, akik Budapestről gépkocsival utaznak. Az anyagok átvétele június 26-án, 27-én, előzetes időpont egyeztetéssel.

Keresünk továbbá a MAFOSZ Szalon keretezésére június 18-án 7 órától önkénteseket.
*
*

Felhívás
A MAFOSZ Szalonra beadott képek elvihetők június 18-án szerdán délelőtt 8-12 között.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Juhász Tamás Fényutak című fotókiállítása a Nemzeti Táncszínház Kerengő galériájában tekinthető meg június 11-től.
*
Várhegyi László (Nógrád Megyei Fotóklub, Pásztó) régi fényképezőgépekből álló technikatörténeti kiállítása Sárospatakon, a Művelődés Házában nyílik meg június 28-án.
*
Gyurom János (Pápa) természetfotós látogatókat invitál a weblapjára: www.gyuromfoto.hu
*
Június 24-én 17 órakor nyílik Marton Ferenc építész, fotóművész (Szentesi Fotókör, Mindszent) Burma című fotókiállítása Besenyszög Művelődési Házában. A képek megtekinthetők július 18-ig.
*
A Mai Manó(k) Fotókör VIII. év végi fotókiállítása a Hallássérültek Tanintézetében tekinthető meg (1147. Cinkotai u. 125-137). A kiállítók névsora: Bakk Antónia, Csóka Viktória, Jurka Krisztián, Kucsorka Bettina, Lakatos Gusztáv, Mester Richard, Papp Brigitta, Patai István, Szabó Enikő és Szabó Tekla. A fotókör vezetője Réber Anikó fotóművész. A Fényképezés Alapítvány egy-egy ajándék fotóalbummal köszönte meg a diákoknak a kiállítás létrejöttét. A látogatók időpont egyeztetése: reber@freemail.hu
*
A Panoráma Vizuális Alkotóműhely szeretettel invitál minden kedves érdeklődőt 2008. június 20-án és 21-én Panoráma Feszt című szabadtéri fotókiállítására a XII. kerületi Királyhágó térre, amely – kedvező időjárás esetén – 10 és 18 óra között tekinthető meg. További információ Rácz Gézától kapható a 06-70-318-2492-es telefonszámon. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!
*
A Bakony Fotóklub Somlóról készített kiállítása folytatva az útját, most június 20-ig Tapolcán a Batsányi János Művelődési Központban látható, ahonnan tovább viszik Sümegre és ott a sümegi bornapokon a Püspöki Palotában mutatják be.
*
A veszprémi Bakony Fotóklub kollekciója – folytatva a szomszédolást – Szentesen látható, ahol a tárlat megnyitásán a klub küldöttsége is megjelent. Hamarosan a szentesi fotósok is ellátogatnak Veszprémbe, ahol kiállítást rendeznek és egy közös fotós programon is részt vesznek.
*
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus aulájában látható az Utazás a világ körül című fotókiállítás 8. tárlata.
*
*

Fényképezőgépet, objektíveket keresünk
Egy fotóstársunk felszerelését ellopták. Amit tudunk: Canon EOS 400D, 18-55-ös objektívvel.
A dobozán a következő számok olvashatók: Body No. 1237B004[AA, (21)0230111039; 21)1840590452. Van rajta egy másik matrica is: EOS 400D 18-55 BLK AT/DE; (91)1237B011(92)AA. Volt mellette egy Tamron 80-210 objektív is: 159415. Táskástól vitték el. Felbukkanása esetén értesíthető: fabokati@kavemalna.hu
*
*

Fotográfusok fóruma
2008. június 5-től tekinthető meg a MUOSZ Bálint György Újságíró Akadémia végzős fotoriporter hallgatóinak kiállítása a József Attila Klubban. Ehhez kapcsolódva rendezik meg 2008. június 19-én 17 órakor Fotográfusok fórumát. A konferencia három témája:
1. Az analóg, az ezüst alapú fotózás reneszánsza, vagy halála.
2. A digitális műszaki fejlődés lehetséges irányai.
3. A kép, a fotó új helye az elektronikus médiában, változó pozíciója az írott sajtóban.
Az 1. témakörben az ezüst alapú filmgyártás, és a hazai analóg és digitális képkidolgozás szereplői diskurálnak a jelenükről és jövőjükről.
A konferencián a 2. témakörben a prezentációt a Nikon, az analóg és digitális szektor reprezentánsa, termékbemutatóval egybekötve tartja.
A 3. témában a résztvevők között lesznek az MTI, a nemzetközi képügynökségek, a napilapok, magazinok, a szakma legismertebb kollégái, és a MUOSZ Fotóriporterek Szakosztályának tagjai.

Érdeklődőket szívesen látnak (Bp., VI. ker., Eötvös utca 29.).
A JÓZSEF ATTILA KLUB kiállítási-bemutatói koncepciója valamennyi képzőművészeti ágra egyformán alkalmazza az ifjú művészjelölteknek a megmérettetési, a bemutatkozási lehetőségek biztosítását is.
A fotográfia a digitális technika megjelenésével és robbanásszerű fejlődésével messze meghaladja a többi művészeti ág technikai átalakulásának ütemét, és ez a folyamat strukturálisan is forradalmasította e szakmát. Technikailag teljes egészében megváltoztatta az iparágat és döntően befolyásolta, át is alakította a művészeti arculatát. Ez a gyorsütemű változás a mai prognózisok szerint folyamatosnak látszik. Az életünket minden téren át, meg-átszövő, sőt mondhatjuk elárasztó vizualitás miatt különösen fontosnak ítéljük a hazai fotós szakképzést, a kerületünkben működő elitiskolájával a szoros együttműködést. A tervezett 10 éves együttműködési megállapodás részeként minden évben a végzős fiatalok részére kiállítást tartunk a diplomamunkáikból.
A jövőben a diplomaosztással összekötött bemutatkozás méltó és emlékezetes ünnepi eseménypár lehet a fiatalok pályakezdéséhez. A tervezett kiállítás a Klub másik törekvését is megvalósítja, amennyiben remek lehetőség kínálkozik a kerületi intézmények és a gazdálkodó szervezetek részére arra, hogy vizuális portfoliójuk kialakításához, fejlesztéséhez ifjú, tehetséges friss ötletekkel teli alkotó munkaerőt találjanak a kiállítók között. Alkalmat adunk az első alkalommal (és később is, esetenként) az oktató-tanári karnak is, hogy együtt tárják a kerület és a nézőközönség elé fotóikat. Lemérhető így a műveken a korosztályok nézőpontbeli, szakmai felkészültsége közötti eltérés és hasonlóság is. Ez szakmailag rendkívül érdekes téma. Kapcsolódó programként tervezzük ennek elemzését is. A kiállítás időtartama alatt az iskola tanári karának segítségével, a MUOSZ Fotoriporterek Szakosztályának támogatásával konferenciát szervezünk, amelyen előkészítjük az „Értékek a 3 évezredben” című, 2001 óta immár harmadszor megrendezésre kerülő tudományos-művészeti konferencia fotószekciójának teljes tematikáját is. ( Ódor Katalin igazgató, Kodrucz Sándor fotóreferens)
*
*

Magyar sikerek külföldön

Papp Elek nek Hong Kongban a 38th HKCC International Salon of Pictorial Photography-n 5 elfogadása volt az egyikért Silver Medal-t kapott. Hong Kongban a 33rd Chinese YMCA International Salon of Photography-n 3 képét fogadták el és az egyik Bronz Medal-t kapott. Bécsben a 11th VÖAV – Competition for Digital Imaging-n 3 elfogadása volt és VÖAV Urkunde-t kapott. Belgiumban a The Golden Spurs-n 1 képét fogadták el, ami Honourable Mention-t kapott. Ausztriában a 6. Digital Master Circuit-n az eddigi 3 szalonon 10 elfogadása volt és az egyik Honourable Mention-t kapott.
*

Molnár Ferenc EFIAP (Bp.) a 89th Scottish Salon of Photography-n és a belgiumi Golden Spurs 2008 – International Colour Slide Salonon egy-egy alkotását fogadták el, amelyek mind két helyen díjazásban részesültek. A Portrait 2008 (Szlovénia) fotópályázaton egy alkotását állítják ki.
*

Kerekes István AFIAP (Mosonmagyaróvár) a 28th Malaysia International Salon of Photography-n három fotóját állítják ki Kuala-Lumpurban.
*
*

Fotópályázatot hirdetünk!
A Ghibli Kft. pályázati kiírása Logisztika a mindennapokban

Eddigi nagy sikerű pályázatainkon felbuzdulva, 2008-ban is meghirdetjük logisztikához kapcsolódó fotópályázatunkat, melyre várjuk a pályázati anyagokat.

Pályázat tárgya: A LOGISZTIKA A MINDENNAPOKBAN
Ebben a tárgykörben kérünk pályamunkákat benyújtani. Érdekel bennünket, hogy egy fotóval mennyire lehet megmutatni a logisztika és az mindennapok viszonyát, hogyan épül be az ember életébe a logisztika.

Nevezés: Pályázni a nevezési lapok kitöltésével lehet, mely itt tölthető le, vagy a fotopalyazat@ghibli.hu e-mail címen igényelhető.
E-mailenként maximum 10 MB adatmennyiséget tudunk fogadni.
A pályázat mindenki számára nyitott, kivéve a Ghibli Kft. munkatársait, akik nem vehetnek részt.

Pályázati anyag benyújtása: e-mailen a fotopalyazat@ghibli.hu címre,
vagy CD-n a Ghibli Kft. címére: 1211 Budapest, Szabadkikötő út 5-7. A borítékra itt kérjük ráírni: Fotópályázat.

Beérkezési határidő: 2008.augusztus 31.
Elbírálás:
Három főt tudunk díjazni. A pályázatot a Ghibli Kft. és külső szakemberek zsűrizik.
Nyeremények:
1. díj: 50 000 Ft vásárlási utalvány
2. díj: 30 000 Ft vásárlási utalvány
3. díj: 20 000 Ft vásárlási utalvány
A nyeremény utalványokat a Quasar Informatika Kft.-nél lehet levásárolni.

Formai követelmények:
Kizárólag digitális fotókat várunk, színes vagy fekete-fehér kivitelben.

Technikai követelmények:
A pályázatra egy pályázótól maximum 10 kép küldhető.
A pályázatra minimum 5 millió pixel méretű képeket fogadunk el. JPG, TIFF formátumban várjuk a pályaműveket.

Szerzői jogok:
A pályázat kiírója, a Ghibli Kft. fenntartja a jogot, hogy a beérkezett pályaműveket publikálhassa, azokat felhasználhassa.
Ezen a linken található a teljes felhívás:
****************************

Fotósélet – 2008. június 16.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
814FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles