28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2008. május 19.

Magyar sikerek külföldön
A Pozsonyban rendezendő FIAP 29. Nemzetközi Fekete-fehér Biennáléján, 44 ország versenyében a magyar kollekció 18. helyen végzett. Alkotók és fényképek: Erdélyi Gábor (Bakony Fotóklub, Veszprém): Találkozás; Gál András (Debreceni Új Fotóműhely, Debrecen): Erezet; Garainé Mariann (Székesfehérvári Fotóklub, Székesfehérvár): Nem vagyok itt; Király Erika (APS Stúdió, Bp.): Motor; Ligeti László (Baja): Landoló tengelic; Mándi Emese (Prizma Kör, Bp.): Modern Vitruvius; Mészáros Csaba (BMK-Reflex Fotóklub, Bp.): Pihenő toll; R’bert Bob (Prizma Kör, Bp.): Előtűnve; Szabó Márta (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár): Szőke szimmetria; Wágner Csapó József (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár): A klón. A kiállítást augusztus 24-én 11 órakor Pozsonyban nyitják meg (a kiállítóhely címe még nem ismert).
Az ugyancsak Pozsonyban nyíló FIAP 30. Nemzetközi Ifjúsági Fotóbiennálén a 16 év alatti diákok kollekciója elnyerte a Világkupát, továbbá Kaczur Illés (Más-Kép Diákfotós Alkotócsoport, Kazincbarcika) egyéni aranyérmet kapott a No. 1. című alkotása elismeréseként. A nyertes kollekció szerzői: Angyal András (Más-Kép Diákfotó Alkotócsoport, Kazincbarcika): Virág; Balogh Áron (Dunaújváros): Táj; Fejes Gergő (Nádasdy Fotókör, Budapest): Újrahasznosítás; Gosztom Gergő (Soproni Fotóklub, Sopron): Lépcsőházi reggel; Kaczúr Illés (Más-Kép Diákfotó Alkotócsoport, Kazincbarcika): No1.; Kocsis Roland (Sopron): Öreg szőlő; Liska Balázs (Budapest): Eldobva; Papajcsik Péter (Nádasdy Fotókör, Budapest): Op-Art; Szabó Bence (Más-Kép Diákfotó Alkotócsoport, Kazincbarcika): Parton; Túri Bálint (Soproni Fotóklub, Sopron): Lány a hidegben.
A 16-21 év közötti fiatalok kollekciója FIAP ezüstérmet nyert, 17 ország versenyében. Filipinyi Virág (Szemere Fotókör, Miskolc): Arc; Kocsis Bernadett (Más-Kép Diákfotó Alkotócsoport, Kazincbarcika): Kiscsillag; Hertelendy Gábor (Bakony Fotóklub, Veszprém): Csak portré; Koppány Orbán (Kaposvár): Flex; Megyery Noémi (Szivárvány Fotóklub): Torreádor; Süli Zakar Nóra (Algyő): Cím nélkül; Szamosi András (Főnix Fotóművészeti Kör, Székesfehérvár): Landolás; Szűcs Ágnes (Más-Kép Diákfotó Alkotócsoport, Kazincbarcika): Ablakban; Tállai Barnabás (Kaposvár): Shadow’s way; Tétényi Bálint (Budapest): Ugrás című fotója alkotja az ezüst érmes kollekciót.
Az összesített eredmények megtekinthetők a www.fiap.net weblapon, a fotóbiennálék menüpontban. Az egyéni pontszámokról szóló tájékoztató még nem érkezett meg egyik pályázat esetén sem.
*
A Szerbiában megrendezett Színházifotók12. Nemzetközi Kiállításán díjat nyert magyar alkotók: Erdélyi Gábor (arany), Frank Yvett (arany), Segesvári Csaba és Szakács Ildikó (bronz), Ispánovics József (különdíj). A tárlaton szerepelnek még Eöri-Szabó Zsolt, Kenyeres Csilla, Mészáros Csaba, Pálhegyi Dániel, Szabó Márta és Szabó Béla alkotásai.
*
PSA által patronált Wisconsin International 2008 fotópályázaton Horváth II. Gábor (Mecseki Fotóklub) két képét fogadták el.
*
*

Fotóművészeti Nyári Egyetem

Aktfotó-modelleket keresünk a FNYE-re: egy fiút és egy lányt. A szállását és étkezését fizetjük. Az óradíját (1500 Ft/óra) a fotósok. A foglalkoztatás óraszámát nem tudjuk előre garantálni. Csak megbízható, leinformálható modellek ajánlását várjuk.

Önkéntes segítőket keresünk, akik az előzetes programban meghirdetett útvonalterveket részletesebben kidolgozzák (látnivalók, ott töltött idő, stb.)
*
*

Társasági fotók
A www.mafosz.hu weblapon létrehozott külön menüpont – a Társasági élet – arra szolgál, a fotókiállítás megnyitókon, fotótúrákon vagy más közösségi rendezvényeken készült felvételeket bemutassuk. Természetesen itt is csak azok a képek kerülhetnek nyilvánosság elé, amelyek technikai, formai és tartalmi szempontból egyaránt vállalhatók. Javasoljuk az alkotócsoportoknak, hogy az események előtt küldjenek hírt a várható rendezvényről, utólag pedig küldjenek fotókat annak hangulatáról, szereplőiről.
*
*

Kiállítások, események, meghívók
Tisztelettel meghívjuk Önt, családját és barátait az alábbi programunkra, mely a TOKAJI BOROK FESZTIVÁLJA keretében kerül megrendezésre 2008. május 24-én, szombaton 14 órakor,
a Tokaji Borok Házában (Tokaj, Dózsa György utca 2.): Rózsa Zsuzsanna fotóművész Dzsingisz Kán gyermekei című kiállítása, majd mongol-magyar irodalmi felolvasás.
*
Helyesbítés: Horváth II. Gábor (Mecseki Fotóklub, Pécs) Ázsiai impressziók című fotókiállítása május 17-től Pécsi Állatkert Akvárium-Terrárium kiállítótermében (Munkácsy M. u. 32.) tekinthető meg szeptember 17-ig.
*
Május 21-én – szerdán – 18 órakor nyílik Opitz Tamás fotókiállítása Budapesten,a Zene házában (VIII. ker., Vas u. 16.). A felvételek korábban a Sevillaban megrendezett Világzenei Vásár fotókiállításán voltak láthatók. Köszöntőt mond Hiller Adrienn, a Magyar Zenei Exportiroda munkatársa. A megnyitó után, 19 órakor a Caracas Under Pop együttes élő koncerttel szórakoztatja a látogatókat.
*
Az Ilusztrációk reneszánsz irodalmi alkotásokhoz című kiállítás marosvásárhelyi megnyitója június 5-én lesz a Bernády Házban és 17-én zárul. Nagy Miklós Kund a helyi újságban méltatta az albumot, a kiállítást szintén ő nyitja meg. Ezt követően 19-től a budapesti Agens alkotócsoport mutatkozik be.
*
Május 27-én este 7-kor nyílik az ausztriai Kismartonban a Burgenlandische Landesgalerie-ben Landesfotoschau c. kiállítás, ahol két soproni fotós is érintett: Horváth Eszter és dr. Nagy Attila E-MAFOSZ 2-2 képpel szerepel a tárlaton, mely június 16-ig tekinthető meg.
*

Hach László természetfotóiból nyílik kiállítás a Kertművészeti Napok keretében a fehérvárcsurgói
Károlyi-kastélyban 2008. június 6-án. A fotók megtekinthetők június 6-án, 7-én és 8-án.
*

Dr. Lafferton László (Jászkun Fotóklub) Megismételhetetlen pillanatok című kiállítása 2008. május 16-tól június 10-ig látogatható Szolnokon a Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény Galériájában.
*
Május 27-én 18 órakor nyílik a Dózsa Művelődési Házban (Bp., XVII. ker., Pesti út 113.) a Rákosmenti Fotóklub kiállítása. Köszöntőt mond T. Szántó György fotóriporter. A fotók látogathatók naponta 8-21 óráig, június 18-ig. Kiállítók: Dobai Tivadar (E-MAFOSZ), Koren Pál, Kovács László, Maksai Éva Hanna, Pleva Gábor és Tingecz Dávid.
*
*

Marosvásárhelyi fotósok Zalaegerszegen
A hagyományos Zalaegerszegi Napok alkalmából, népes marosvásárhelyi küldöttség érkezett a testvérvárosi településre. Ebből az alkalomból nyílt meg a Keresztury ÁMK Hangverseny és Kiállító teremben ( Ady u. 14. ) a Marosvásárhelyi Fotóklub második kiállítása. A közönség 15 szerzőtől 45 képet tekinthet meg a tárlaton. Megnyitó ünnepségre május 16-án került sor, ahol dr. Gyimesi Endre polgármester és Biró Imre a Panon Tükör főszerkesztője mondott köszöntőt. A marosvásárhelyi fotósokat a bemutatkozáson Kucsera Jenő AFIAP, Szegedi Ferenc AFIAP és Török Gáspár EFIAP fotóművészek képviselték.
*
*

Munkát keres
Fiatal fényképész vállal digitális utómunkát, pld. retusálást, képjavítást, képmódosítást, vagy printelést, de szállítást is. Telefon: 0670- 932- 80- 57, Email: d.butch@gmail.com
*
*
A nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubja és az Euro Foto Art Egyesület ez év őszén rendezi meg FIAP védnökséggel a VIII. PREMFOTO 2008Nemzetközi Biennálét. A szabályzat és a nevezési lap megtalálható és letölthető a www.fotocluboradea.ro honlapról. Ugyanitt olvasható bővebb információ a VII. Európai fotós találkozóról (a weblap román és angol nyelvű).
*
*

Pályázati felhívás

óvodás gyermekek, valamint általános és középiskolás tanulók számára

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdeti immár hagyományos rajz-, és fotópályázatát a 2008. szeptember 16-22. között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.

A pályázat ez évi mottója: „TISZTA LEVEGŐT MINDENKINEK!”
Pályázati kategóriák:
1. Rajzpályázat:
óvodás kategória
kisiskolás kategória (1-4. osztály)
felső tagozatos kategória (5-8. osztály)

2. Fotópályázat:

felső tagozatos kategória (5-8. osztály)

középiskolás kategória (9-12. osztály
A pályaművek témái:
Az 1960-as évek végéig a városokban az ipari termelés volt a levegőszennyezés legjelentősebb forrása. Napjainkban az ipari és fűtési technológiák korszerűsítése, valamint a nagyüzemek kitelepítése következtében a közúti gépjárművek okozta légszennyezés lett a döntő. A városokban élőknek is joguk van lakóhelyükön az egészséges környezethez, a tiszta levegőhöz. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a gyerekek szemszögéből közelítik meg a közlekedés és a környezetszennyezés kapcsolatát, bemutatják a városi környezet védelmét szem előtt tartó, tiszta közlekedési módokat, eszközöket. Ábrázolhatják a levegőszennyezéssel kapcsolatos negatív tapasztalataikat, de megjeleníthetnek élhető, szép, tiszta lakókörnyezetet is.
A pályaművek elkészítése:
A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon, vagy egyéb, nem törékeny anyagon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.

A fotópályázatra maximum 3 darab papíralapú, pályázati anyagot várunk. A pályaműveket 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Hagyományos, ezüstalapú fényképek és digitális fotók, nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szabad felragasztani.
Pályaműként csak olyan alkotás küldhető be, amely más pályázaton még nem vett részt. Kérjük, hogy a rajzok és fényképek hátulján jól olvashatóan tüntessék fel az alkotás címét, a pályázó nevét, pontos postai címét, telefonszámát (illetve a szülő, gondviselő, vagy felkészítő pedagógus telefonszámát), osztályát, születési adatait (év, hónap, nap), az iskola/óvoda nevét és címét, valamint a felkészítő pedagógus nevét, e-mail címét.
A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.
Pályázat benyújtása:
A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

„Európai Mobilitási Hét” rajz- és fotópályázat

1880 Budapest, Pf: 111.

A pályázatok postára adási határideje: 2008. június 30., éjfél.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.
Az alkotásokat korosztályonként értékeljük és jutalmazunk. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján értékes különdíjak is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve más díjazási módokat állapíthat meg. A legügyesebb diákokat a pályázatot kiíró minisztériumok 2009 nyarán környezetvédelmi alkotó-táborba hívják meg.
A legjobb alkotásokból a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kiállítást rendez. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű kiállításra kerüljön, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.
A díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2008. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megtéríti.
A beküldött műveket nem küldjük vissza. A pályaművek 2008. október 30-ig átvehetők a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (Budapest V. kerület, Honvéd u. 13-15.)
További információk:
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részletes felvilágosítást nyújt a 06-1-472-8793-as telefonszámon vagy a meszaros.imre@gkm.gov.hu e-mail címen.
*
*

VI. Tarka Fotópályázat
Beérkezési határidő: 2008. július 25.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan hatodik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyar tarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum öt alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete lehetőleg 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitása után megtekinthetők lesznek Bonyhád város Internetes honlapján: www.bonyhad.hu, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 500 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető:
Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451-455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 23-tól július 6-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.)
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2008. július 25.
Zsűrizés: 2008. július 28-30. között
Értesítés a zsűri döntéséről: 2008. augusztus 1-ig
A kiállítás megnyitása: 2008. augusztus 9-én
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 8-tól 29-ig.
A képek visszaküldésének időpontja: 2008. szeptemberében.
Nevezési lap letölthető: a www.mafosz.hu weblapról is (a fotópályázatok menüpontból, vagy az index oldalról)
**********************************

Fotósélet – 2008. május 19.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles