28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Fotósélet – 2008. február 25.

Utazás a világ körül
Február 26-tól megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon a teljes katalógus, amely tartalmazza a kiállítások időpontját, helyszínét, a megnyitók időpontját és természetesen a szerzők nevét, a kiállított fotók címét is.

Önkénteseket keresünk a Hungexpón rendezendő első kiállítás őrzésére. Február 28-án, 29-én, március 1. és 2. Minden alkalommal külön délelőttre és délutánra 2-2 fő. Jelentkezni lehet: gyoril@mmi.hu.
*
*

Nemzetiségeink képekben – 2008
Kis késéssel, de elkészült a Nemzetiségeink képekben című fotópályázat képjegyzéke, amely megtekinthető a www.mafosz.hu weboldalon február 26-tól.
A pályázatra 55 szerző 608 alkotása érkezett be. A zsűri kiállításra javasolta 40 szerző 153 alkotását. Ezek a fotóalbumban is megjelennek.
Kollekció díjat nyert, sorrendiség nélkül: Ambrus Tibor (szlovák), Holecz Károly (szlovén), Horváth Ákos (cigány), Király Erika(német), Teppert Éva (horvát).
Különdíjas szerzők, sorrendiség nélkül: Balogh Zoltán ( német), Békefi Antal (német), dr. Nerhaft Antalné(szerb), Gonda Gábor( német), Götze Krisztina ( német), Nagy Tímea (cigány), Popovics István (szerb),
Szabó István (német), Széplaki József (szlovák) és Szita László (szlovák).
*
*

Kiállítások, meghívók, események
Február 22-én megnyílt a Prisma Fotóklub idei első kiállítása, a csíkszeredai szakszervezetek művelődési házában.
*
A Paksi Fotósok Baráti Köre rendezésében 2008. február 26-án (kedden) 1700órakor Pakson a Városi Művelődési Központ előadótermében „A HDR technika szépségei és nehézségei, avagy az árnyalatátvitel digitális lehetőségei”c ímmel, Vincze Pál (jelenleg Bécsben a NAÜ-nél dolgozó) a baráti kör tagja tart előadást.
Az előadás ingyenes, arra várunk minden érdeklődő fotóst!
*
A debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában február 25-én 15 órakor nyitja meg Seres Géza fotóművész a Kontaktok című fotókiállítást. A tárlat látogatható március 17-ig.
*

Horváth Zoltán és Kovács Krisztián Csend(es) város című kiállítása február 22-én nyílt meg Nagykanizsán, a Kanizsai Kulturális Központban. Látogatható március 14-ig.
*

Csidér Bálint, Dr. Lafferton László és Riesmayer József, a Jászkun Fotóklub tagjainak kiállítása nyílik 2008. február 21-én 10 óra 20 perckor Szolnokon a Tiszaparti Gimnázium és Humán Szakközépiskola aulájában Erdélyben, Máramarostól a Hargitáig címmel. A kiállítást megnyitja Dr. Horváth László megyei múzeumigazgató. A kiállítás 2008. március 30-ig tekinthető meg.
*

Fenyves Bánk fotókiállítása február 25-én 14 órakor nyílik meg a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban, Az én Őrségem 2címmel. A képek megtekinthetők honlapján is: fotoinfo.uw.hu
*

Nagy László AFIAP, E-MAFOSZ/g Virágok Nőnapra című fotókiállítása Szolnokon, a Verseghy Könyvtárban nyílik meg március 4-én16.30-kor.
*

Kovács Attila (Gömöri Fotóklub) fotói a http://attilakovacs.info oldalon várják a látogatókat.
*
Február 24-én teltházas rendezvényen, a veszprémi Petőfi Színházban mutatták be, a Miss Regió Regia Szépségverseny kulturális programjaként a XIV. Országos Aktfotó kiállítás anyagát. Ugyancsak Veszprémben, a Polgármesteri Hivatal aulájában a II. Királyi Régió Fotóbiennálé kiállítása látható március 4-ig. Ezen az estén hirdették ki a Szép környezetért fotópályázat eredményét is, melyen a Bakony Fotóklub a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium különdíját nyerte.
*
*

Marosvásárhelyi események
A marosvásárhelyi Bernády Ház emeleti galériájában megnyílt a Gyergyóremetei XII-ik Nemzetközi Fotótábor anyagából válogatott kiállítás. A tizenhárom fotóművész alkotásait Nagy Miklós Kund méltatta és bemutatta a tábor anyagából összeállított Óda Gyergyóremetéhez című albumot. A kiállítás eddigi állomásai voltak Gyergyóremete valamint a csíkszeredai Székely Múzeum. Megtekinthető 2008 március 10-ig
Szintén Marosvásárhelyen, a kövesdombi unitárius egyházközség Bözödi György termében Bálint Zsigmond AFIAP fotóművész Homoród mente című egyéni kiállítása tekinthető meg. A szerző munkásságát valamint a kiállított alkotásokat Bodolai Gyöngyi újságíró mutatta be a nagyszámú közönségnek. Megtekinthető 2008 március 30-ig naponta 9-13 óra között.
A marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai és Tanulmányi Központ megszervezte a III-ik Bod Péter napokat. Ebből az alkalomból Pálosi Ferenc fotóművész, a Marosvásárhelyi Fotóklub tagja, egyéni kiállításon mutatta be alkotásait. A művész munkásságát méltatta és a kiállítást megnyitotta Ábrám Noémi. Megtekinthető 2008. április 10-ig
Nyárádszeredában a hagyományos Bocskai napok ünnepség sorozat alkalmából megnyílt Mihu Constantin fotóművész egyéni kiállítása. A Nagy Miklós Kund által bemutatott munkák egy része Nyárádszeredában készültek a nyolcvanas években. A közönség nagy szeretettel fogadta a visszatérő 80 esztendős Koszti bácsit. Kiállítása megtekinthető 2008 március 30-ig. (Bálint Zsigmond AFIAP)
*
Nyitrai Kerületi Önkormányzat, a komáromi Duna Menti Múzeum és a Helios Fotóklub Komárom tisztelettel meghívják Önt Velican-Patrus Dóra és Patrus Sándor budapesti fotográfusok TAVASZVÁRÁS című kiállítás megnyitójára 2008. március 14-én pénteken 17 órakor a Múzeum és könyvtár felújított épületébe, Nádor u. 8., Komárom (Szlovákia). A kiállítást megnyitja: Csütörtöky József PhD., a múzeum igazgatója és Horváth Endre AFIAP fotóművész. A tárlat 2008. július 25-ig tekinthető meg.
*
A Dunatáj Fotókör – Kalocsa Beszélő képek című kiállítása február 22-től tekinthető meg a paksi Városi Művelődési Központban (Gagarin utca 2.). Kiállítók: Balogh István, Bedi Gyula, Benke Ferenc, Farkas Zoltán, Farkas Viola, Kapitány László, Kollár Kata, Markó Gábor, Mihala Boglárka, Nagy Erik, Polgár Tibor, Péjó Zoltán, Regényi Gábor, Viczay Lajos/AFIAP, EMAFOSZ.
*

Turóczi Tiborc fotókiállítása február 15-től, március 7-ig tekinthető meg Kecskeméten, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – Természet Háza látogatóközpontjában (Kecskemét, Liszt Ferenc utca 19.). A tárlat anyaga ez idő alatt elérhető
*
*

Magyar sikerek külföldön

Kerekes Istvántól A THE WELSH INTERNATIONAL PROJECTED IMAGE SALON 2008 -on szabad témában egy fotót, az utazás kategóriában 3 fotót fogadtak el.
*
A Soproni Fotóklub 8 alkotójának összesen 54 elfogadása volt a 6th Hollandian Image Circuit-on. Név szerint:
Horváth Esztertől 7, Balogh Tamástól 8, Lángh Gábortól 8, Tóth Jenő Tibortól 7, Farnady Pétertől 7, Dr. Nagy Atillától(E-MAFOSZ) 3, Cseh Dánieltől 4, Csigó Gergelytől 10 felvételt mutatnak be.
*

Horváth “Kettő” Gábortól (Mecseki Fotóklub)Wales-ben a FIAP és a PSA által patronált The Welsh I
International Projected Image Salon 2008-on egy képet elfogadtak.
*

Jakab Tibor EFIAP/s, PSA**** (Marosvásárhely) eredményei: I Concorso Internazionale (Associazione Catanese Amatori fotografia)- Olaszország digitális kiállításon kötetlen témában 1 kép elfogadva; “Emberjog” témában 2 kép bemutatva és elnyerte a kiállítás 2. díját; Smetwick International Exhibition: 1 kép elfogadva; Minneapolis- St.Paul Print Circuit (USA) : 6 kép elfogadva; WIEP Wilmington (USA): 2 kép elfogadva digitális kategóriában.
*
A 2nd Luxembourg International Digital Contest 2008 pályázaton Bánóczi László AFIAP, Csidér Bálint, Danis János, Juhász László AFIAP, Molnár Ferenc EFIAP, Nagy Zsolt, Szathmáry Király Ádám AFIAP, Szita László EMAFOSZ egy-egy, Kerekes István AFIAP 2 és Papp Elek EMAFOSZ 4 felvételét fogadták el.
*

„Készíts velünk tankönyvet”- fotópályázat

A Mária Valéria Nyelviskola fotópályázatot hirdet az alábbi ECL nyelvvizsga témakörökben:

1. Egyén
2. Társas kapcsolatok
3. Család
4. Lakás/Lakóhely
5. Utazás/Közlekedés
6. Vásárlás/Üzletek
7. Kommunikáció/Kapcsolattartás
8. Szolgáltatások
9. Kultúra/Szórakozás
10. Idő/Időjárás
11. Egészség/Betegségek
12. Sport
13. Média
14. Hobbi
15. Tanulás/Munka
16. Az Európai Unió
17. Országismeret
18. Közélet
19. Környezetismeret
20. Aktuális témák események
21. Globalizáció
22. Aktuális etikai kérdések
23. Aktuális gazdasági/társadalmi kérdések
A felsorolt témakörök közül bármelyikhez küldhettek be általatok készítetett képeket. A képeket a fénykép készítője és a választott témakör/témakörök megjelölésével jpg formátumban csatolva a mariavaleria@vnet.hu e-mail címre küldjétek el. A fotópályázat nyerteseinek listáját és képeiket a www.marivaleria.hu honlapon tesszük közzé.

A legjobban sikerült képek az ECL képanyag bővítéséhez, frissítéséhez és Mária Valéria Nyelviskola ECL tesztfüzet kiadványaiban kerülnek felhasználásra. A pályázat első 5 helyezettjét értékes nyelvkönyvekkel, ingyenes ECL próbavizsgával jutalmazzuk, az első helyezettet az ECL Nyelvvizsga Központ egy ingyenes ECL vizsgalehetőségben részesíti.
Beküldési határidő:2008. március 05.
Az eredményhirdetés várható ideje: 2008. március 30.

Megjegyzés:A fotópályázat résztvevői hozzájárulnak képeik nyilvános közzétételéhez, és egyben nyilatkoznak, hogy az általuk beküldött képek a saját tulajdonukat képezik, és azok után nem tartanak jogdíjra, ellenszolgáltatásra igényt. További felvilágosítás: 30 / 253 0352 (Erős Attila, igazgató)
*
*

Fényműhely fotóművészeti alkotótábor ösztöndíj pályázata
A FényMűHely fotóművészeti alkotótábor fotópályázatot hirdet, hogy a sikeresen szereplő, tehetséges alkotóknak ösztöndíjas részvételt biztosítson az alkotótáborban.
Díjak:
I. ingyenes részvétel
II. 50% kedvezmény
III. 25% kedvezmény
az alkotótábor tavaszi turnusán, illetve egyéb díjak.
Beküldhető: szerzőnként 5 fotó küldhető be, ami kifejezi az alkotó sajátos fotográfiai hitvallását.
A képek bármilyen technikával készülhetnek.
A beküldésre szánt képek mérete max. 1024×768 méretű 72dpi felbontású lehet.
A beküldés módja:
– csak a fenymh@gmail.hu email címre beérkezett műveket fogadjuk el
– a levél tárgyában fel kell tűntetni, hogy PÁLYÁZAT
– a levélben szerepelni kell szerző nevének, elérhetőségének, illetve a képek címeinek.
Beküldési határidő: 2008.04.17. éjfél. A szakmai zsűri döntéséről a pályázók 2008.04.27-ig értesítést kapnak.
Web cím: http://fenymh.googlepages.com/
Ötödik éve kerül megrendezésre a FényMűHely (korábban Csereháti Fotóművészeti Alkotótábor).
A tábor telephelyei olyan helyszínt biztosítanak, melyben megtalálhatóak a népi élet nyomai,
a természet varázsa. Így a természetfotótól az autonóm riportig, a csendélettől a portré-,
és modellfotózásig bármit megvalósíthatunk. A közös fotózásokon különös hangsúly a népi
élet, a népi motívumok rögzítésén, átfogalmazásán illetve az aktfotózáson van. Az alkotótábor
eszmeiségéhez híven, az egyéni ötletek megvalósítása a cél. A tábor ideje alatt régi fotográfiai eljárásokkal, illetve kreatív képalkotási módszerekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A környék látnivalói közül többet felkeresünk. A település környezetében található az Aggteleki Nemzeti Park, a Szádelő völgy, a Szalonnai műemléktemplom, a Cobourg kastély, a Bódva, a Hernád, a Rakacai tó, a martonyi pálos kolostor. Mind-mind olyan helyszín, ahol a természet és az ember alkotta kép egységgé olvad. Az esti beszélgetéseken saját felvételek, portfoliók bemutatására, közös elemzésére van lehetőségünk.
*************************

Fotósélet – 2008. február 25.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles