27.7 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Bayer Hungária Természetvédelmi Fotópályázat 2007 végeredménye

Sajtóközlemény

Bayer Hungária Természetvédelmi Fotópályázat 2007

2007-ben, immár negyedik alkalommal írta ki a Bayer Hungária Kft. természetvédelmi fotópályázatát.
A Bayer évek óta jelentős munkát végez annak érdekében, hogy felébressze a társadalmi felelőség érzését a természetvédelem ügyében.

A környezetvédelem olyan általános, közös célunk, mely minden XXI. századi ember fontos szempontja kell, hogy legyen.
A Bayer Hungária Természetvédelmi Fotópályázat célja, hogy bemutassa a modern, emberi környezet és a természeti környezet együttélésének pozitív és negatív példáit.
A pályázat távlati célkitűzése, hogy rámutasson: a természet védelme nem fennkölt cél, mely kevesek feladata, hanem a modern emberi látásmód része, és mindannyiunk felelőssége.

A Bayer Hungária olyan jövőt képzel el, amelyben a modern ember alkotta környezet és az ősi természeti környezet háborítatlanul, egymást kiegészítve, harmóniában megfér egymás mellett.

Földünk hagyományos energiakészletei fogytán vannak! A fosszilis energiaforrások lassan kimerülnek és utánuk csak, a légkört súlyosan szennyező, üvegházhatást előidéző gázok maradnak.
Ezért a 2007-es pályázat témája: “Pozitív energia! Energia takarékosság. Energia pazarlás.” A kiírt kategóriák pedig, melyekben nevezni lehetett: „természet“, „pusztuló természet“.

A pályázat célja, hogy segítse a természettudatos látásmód kialakítását, és a természet védelmét életstílussá, mindennapos, mindenki számára fontos tevékenységgé tegye.

A klímaváltozás a környezetet és az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb veszély napjainkban. A Bayer sok éve már, hogy nem tétlenül szemlélődik, hanem cselekszik, folyamatosan tesz környezetünk védelméért. Az ipari környezetvédelmi fejlesztések mellet a mindennapokban a Bayer termékei, például az épületek hőszigetelésére szolgáló anyagok, a hűtőberendezések szigetelőanyagai és a gépjárművekben felhasznált könnyű anyagok már most is különféle módokon segítik a természeti erőforrások megóvását és a károsanyag-kibocsátás mérséklését.
Mindezért a Bayer vállalata immár harmadik alkalommal kapott helyet az éghajlatváltozással kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát értékelő nemzetközi éghajlatvédelmi értékelőlistán, a „Climate Disclosure Leadership Index”-en, mégpedig „Best in Class”, vagyis a legjobb minősítéssel.
A Bayer Material Science részlege pedig a közelmúltban a sík képernyős LCD tévék alapanyag szállítójaként a „Zöld Partner“ díjat kapta a Sonytól a „Green Partner Environmental Quality Aprroval Program“ keretén belül.
A fotópályázat célja is a figyelemfelhívás, és az idén is számos pályázó színvonalas pályamunkája bizonyította, ideje cselekednünk jövőnk, bolygónk jövője érdekében. „ nyilatkozta Michael Muncey, a Bayer Hungária Kft. Ügyvezető igazgatója.

2004-ben a Bayer lett az első kereskedelmi vállalat, amely partnerségre lépett a UNEP-el, az ENSZ Környezetvédelmi programjával a fiatalok és a környezet védelmében.

A siker éve a Bayer és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) természetvédelmi fotópályázatának negyedik esztendeje Magyarországon. 2007-ban a pályázók körében tovább nőtt az érzékenység a természet megóvásának gondolata iránt. Október 5-én a pályázat történetének leggazdagabb és legszebb kiállítása nyílt meg Budapest szívében, a Millenáris Parkban.

A zsűri komoly feladattal nézett szembe, mikor a már évek óta igen magas színvonalú pályázat, több száz anyaga közül kiválasztotta azt a 18 képet, melek kiállításra kerülnek a Millenáris Parkban. A győztesek kiválasztását, pedig hosszas mérlegelés előzte meg.
A kategóriagyőztes fotókon, az ifjúsági-díjas (18 év alatti) képen és a zsűri nagydíját elhódító felvételen kívül további 14 jó minőségű és magas művészi értékkel bíró képet állítanak ki november 5-ig.

A zsűri tagjai: Dr. Juhász Árpád, Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke, és Bauer Zsolt, a Regionális Környezetvédelmi Központ munkatársa volt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2007-ben is igen sokan küldték be munkáikat. A környezet védelmének eszméje egyre elterjedtebbé válik, egyre több embert ér el.
„Mindez arra utal, hogy a Bayer „Fókuszban a környezetvédelem” című pályázatának sikerült átadni a természetvédelem fontosságának gondolatát, miközben képes volt megmozgatni a fotóstársadalmat is. Meggyőződésem, hogy a verseny sokat segít abban, hogy az emberek gondolkodása megváltozzon saját környezetükkel és a jövő generációinak lehetséges életminőségével kapcsolatban” – mondja Dr. Juhász Árpád geológus, a zsűri elnöke.

„A 2007-es fotók azt mutatják, hogy az idén talán még a tavalyiaknál is jobban megértették a résztvevők a pályázat üzenetét: a természet szépségének megóvására tett erőfeszítések fontosságát; érdekes témákat dolgoztak fel a fotósok. A képek közt akad humoros, sokkoló, némelyik pedig egyszerűen csak gyönyörű“ – mondja Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke.

Végül a zsűri Fáth Ádám Kis dínó című alkotását választotta a „Junior”, Daróczy Csaba Az út című képét a „Pusztuló természet”, Simon Zoltán Kötéltáncos című fotóját a „Természet” kategória győztesének. A 2007-es év „Nagy díját” Daróczy Csaba Szúnyog az éjszakában című műve lett.

Háttér információk a nyertesekről

Fáth Ádám
„17 éves vagyok a Közgazdasági Politechnikum diákja. Nálunk a fotózás családi hagyomány, a nagypapám fotózik és Apukám is.
Első fényképezőgépemet 10. születésnapomra kaptam édesapámtól, aki úgyszintén 10. születésnapjára kapta az elsőt az ő édesapjától.

Számomra a Természetben lenni nagyon jó dolog. Leginkább azt szeretem benne, hogy ritka pillanatokat örökíthetek meg, és így meg tudom mutatni azokat másoknak is; meg azt, hogy elbújok, és úgy vagyok kint a természetben, hogy nem vesznek észre az állatok. Mindent úgy látok, ahogy az a mindennapi életben zajlik. Néha bejön egy-egy egér vagy pocok a lessátramba és nem veszi észre, hogy ott egy ember.

Amikor a Fényrajz Galéria megalakult akkor egy pályázatot írtak ki, ahol 8 képpel lehetett nevezni és akinek bekerült akár egy képe is, az hivatalosan is a galéria fotósa lett. Nekem két képem is bekerült és ezzel az egyetlen kiskorú fotós lettem.”

Daróczy Csaba
1969-ben született Debrecenben.
A fényképezéssel főiskolás évei alatt ismerkedett meg. A fotózás alapjait szinte teljesen magától sajátította el, bár tapasztaltabb barátai igen sokat segítettek neki.
A fényképezés számára az önmegvalósítás eszköze, minden exponálásnál arra törekszik, hogy valamivel mindig többet nyújtson a néző számára a megszokott látványnál.
„A fényképezés szinte átalakította az egész életem, életformámmá vált. – Mondja Csaba. Más szemmel nézem a világot is, mióta a keresőt a szemem elé emeltem. Egy lehullott levél, egy mosoly más már számomra, mint azelőtt. Amikor valami szépet látok, képzeletben akkor is exponálok, ha nincs nálam gép.”
Daróczy Csaba több magas színvonalú, hazai és nemzetközi pályázaton ért már el kiemelkedő eredményt.

Simon Zoltán
„Heves megyéből, Hortról származom. Falusi gyerekként korán kapcsolatba kerültem a természettel. Már kiskoromban imádtam a szabadban lenni, édesapámmal horgászni, vagy csak barangolni a határban és figyelni az állatokat.
A fotózás nálam a vadvilág szeretetéből és csodálatából ered. A természet szépségeinek megörökítése leírhatatlan örömet okoz.
Három évvel ezelőtt vettem először kezembe fotómasinát alkotási céllal. A fényképezés rejtelmeit autodidakta módon sajátítottam el. Erről azonban nem beszélhetek múlt időben, mert ez a folyamat sosem ér véget.
Jelenleg villamosmérnökként dolgozom Budapesten, itt is élek. Hétvégente és a szabadidőmben, ha csak tehetem a szabadba, vagy vidékre menekülök a rohanó városból, hogy minél több időt áldozhassak az állatok megfigyelésére és a természetfotózásra.”

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles