33.6 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Mától a Völgyben az Európai Kulturális Fővárosok!

A Szigetre is meghívták az óriásfotó-albumot

 

MŰVÉSZETEK VÖLGYE / PULA, 2007. július 27. – A hétvégétől a Művészetek Völgyében látható a „A kultúra Európája, az urbanitás kultúrája” című, Európai Kulturális Fővárosokat bemutató országos szabadtéri fotókiállítás. A nagy sikerre való tekintettel a Sziget Fesztiválra is meghívták a hangulatos európai városi fotókat.

 

A 40 óriásnyomatot, melyek az Európai Kulturális Főváros címet elnyert települések városi életét mutatják be, mintegy 700 művészi fénykép közül, nemzetközi pályázaton választotta ki a zsűri. A hangulatos fotók Győr, Miskolc, Sopron és Eger főtereiről érkeztek Pulára, a Művészetek Völgyének egyik impozáns helyszínére.  A Völgyből egy-egy hétre  Budapestre, a Sziget Fesztiválra, majd legvégül Pécsre látogat az óriás-fotóalbum.

 

Óriásfotók – korlátok nélkül

 

Mint ismert, a HP Képalkotási és Nyomtatási Üzletága 2006. novemberében hirdette meg „A kultúra Európája – az urbanitás kultúrája” című nemzetközi fotópályázatot hivatásos fotósok, fotóművészek részére. „Profi órásnyomtatóink határtalan lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, ezért a kezdeményezésünk célja is az volt, hogy a művészek műfaji megkötöttség és korlátozások nélkül mutathassák be Európa városi életét, illetve az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert települések városi kultúráját” – mondta Czinege. Mint ismert, a kulturális városoknak adott elismerést 1985 óta ítélik oda: Európa-szerte 36 település büszkélkedhet a kitüntető címmel. Magyarországot 2010-ben Pécs képviseli a sorban.

 

Sokszínű épületek, terek és arcok

 

Az országos turné keretében látható 40 kiállított fényképet közel 700 fotó közül választotta ki a nemzetközi zsűri. A pályázó fotósok között van több nemzetközileg elismert hazai és külföldi alkotó is. A művészi alkotásokon visszaköszönnek – többek között – Párizs, Lisszabon, Graz, Pécs vagy éppen az idei Kulturális Főváros, Nagyszeben épületei, terei és arcai.

 

Közönségdíj és -szavazás

 

A szabadtéri fotókiállítás, melynek képei nagyformátumú HP-nyomtatókon készültek, országszerte látható  – Győr, Miskolc, Sopron, Eger és Pula után  Budapesten és végül Pécsen is megcsodálhatjuk a sokszínű európai városokról készült „óriásalbumot”. A sikerre való tekintettel a Szigetre is ellátogat a kiállítás, ahol  a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Külügyminisztérium szervezésében felépülő Világsátorban tekinthetők meg a képek. A látogatók minden állomáson szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt képre. A kiállítás-sorozat végén a legtöbb szavazatot kapott fotó alkotóját közönségdíjjal jutalmazzák a szervezők.

 

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles