31 C
Budapest
Wednesday, August 14, 2024

Foto Mozaik 111., 2007. július

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Tóth József: Beleestem Magyarországba! / Egy fényképész vallomásai és csábításai

Európai utazásaim során az évszázadok kultúrájának sok nagyszerű alkotása és egyes országok természeti csodái láttán sem éltem át azt a csak szerelemhez hasonlítható érzést, amit a tolnai dombság szelíd lankáinak, az Alföld végtelen rónaságának, vagy a tornaszentandrási templom román kori ikerapszisainak megpillantásakor. A magyar utazó előbb jut el a világ végére, semmint az említett hazai szépségeket valaha is látta volna. Rajta, magyar! Igazi élményekért nem kell mindig ezer kilométereket utazni, elég, ha elmész Ócsára. Szerelmes leszel Magyarországba. Garantálom.

 

Krivánszky Árpád: A fotós síkraszáll

Alföld. Mit lehet ott fotózni, ahol a domborzat szélsőségeit egy-egy nagyobbacska vakondtúrás teteje és valamilyen állat kaparta mélyedés alja jelenti? Sok mindent, ráadásul minden évszakban! Megtalálja itt a számítását a tájfotós, a növények szerelmese, de a mozgalmasabb témákat kedvelő, emlősre és madárra „vadászó” fotográfus is. Régi magyar állatfajták, a népi építészet remekei is megörökíthetők, s az érdeklődő szóra megnyílnak az itt élő emberek a riportosabb témákra vágyó fényképész kamerája előtt.

 

Horvátországban legalább három világ él együtt / Kaiser Ottó ajánlatai utazgató fényképezőknek

Mondhatom, éppen csak arra jártam, és rácsodálkoztam Horvátországra. Egyébként Olaszország a nagy szerelmem. Horvátország viszont kivételes adottságú hely, s erre egyre többen ráébrednek.

Értékes Fenton-fotók

Pályázatok

Események naptára

Transphotographique 2007, Lille

Galéria

=DIGIT=00101000011010111000010=

Fotótárlat: Elek Judit Katalin, Fabricius Anna, Kudász Gábor Arion

Kovalovszky Dániel: Riport és portré

Hajdú-Bihar Megyei Fotószemle

Kiállításról kiállításra

Kulturális fővárosok

Négyszemközt

 

„Megveregetik a válladat, és megy tovább az élet” / Móricz Simon fotóriporterrel Sulyok László beszélgetett

A Népszabadság 27 éves fotóriportere idén tarolt a sajtófotó-pályázaton, egyéb díjak mellett ő kapta az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért, és a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért. A napilapos munka mellett több fotóesszén is dolgozik, többek között, a Moszkva tér életéről szólón. Bár az elismeréseknek nagyon örül, úgy látja, elég csüggesztő a társadalomábrázolással foglalkozó fotóriporterek helyzete.

 

Digitális világ

 

D. Tóth Ottó: Photoshop tippek & trükkök / Két expozíció jobb, mint egy…

Napfényes városi fotótúrákon a legnagyobb gondot az óriási kontrasztkülönbség okozza. A számítógép segíthet abban, hogy mindkét tartományból – a nagyon világosból és a nagyon sötétből – is kinyerjük a nekünk megfelelő értékeket. S végül egyetlen jó képünk szülessen.

 

D. Tóth Ottó: A fotósok svájci bicskája / Adobe Photoshop Lightroom / A Develop modul

A Lightroom legfontosabb és legjobban kidolgozott modulja a Develop modul. Sokrétű finomhangolási lehetőségei nemcsak RAW állományok konvertálásához, hanem JPEG és TIFF formátumú képek korrigálásához is használhatók. A különböző munkafázisok – a képfeldolgozás szempontjából ideális – egymást követő elrendezéséből is jól érezhető, hogy a program fejlesztésébe aktív fotográfusokat is bevontak.

 

Technika

 

Tillai Ernő MFIAP: Város- és épületfotózás

Valamennyien – akár lakhelyünkön, akár utazásaink során – folyamatosan épített környezetben mozgunk. Olykor fontos események részeseiként, például utcai ünnepségen, rokoni búcsúztatáskor, esküvőn, s a háttér szinte mindig valamilyen épület vagy utcakép. Külföldi útjainkon pedig legtöbbször valamilyen jelentősebb középület, kastély vagy templom elé szoktuk állítani szeretteinket, hogy „lekapjuk” őket. Ezzel szinte „igazolni” akarjuk, hogy ott jártunk, és szívesen nézegetjük, mutogatjuk is ezeket a fotókat.

 

Fotós szemmel / Az ivó hangya, 1998

 

Praktikus kicsiség: a közgyűrű

Kicsiségnek nevezem, bár nagy dolgokra képes ez az egyszerű távtartó a váz és az objektív között. Működésének lényege, hogy meghosszabbítja a távolságot az objektív és a képérzékelő/film között, s így még közelebbről állítható élesre a téma.

 

Teszt

 

Canon EOS 1D Mark III

Az EOS gépcsalád csúcsmodellje már a filmes korszakban is a Nikon F gépek komoly versenytársának számított a profi világban, a digitális korszak áttörést hozott, s mára az első helyen egyértelműen az EOS áll. Az EOS 1D sorozat népszerűségét jelzi, hogy a japán cég a közelmúltban mutatta be a harmadik változatot, és az 1Ds jelű testvér két generációja is nagy népszerűségnek örvend.

 

Telefonáljunk fényképezőgéppel! / Samsung SGH-U600, LG KG920

A ’90-es évek elején indult el Magyarországon a mobiltelefon-szolgáltatás. A kezdetben két, később már három mobilszolgáltató, valamint a gyártók szorgalmasan fejlesztették a rendszerüket, és a telefonnak a telefonálás napjainkra szinte már csak mellékszolgáltatása. Ma már sokan használják fényképezőgépként is a készüléküket. Két telefon kameráját mi is megvizsgáltuk.

 

Mozaik

 

Vajda János: Az ablakok rejtett világáról

Ha a szem a lélek tükre, az ablak az életé. Átláthatósága vagy éppen nyitottsága átjárót jelent a személyes élettér és a környezet között. Egy-egy csukott ablak viszont nem feltétlenül elzárkózás a világ elől, különösen annak nem, aki a szobából tekint kifelé. A földszinti nyitott ablak pedig nem feltétlen kitárulkozás.

 

Wagner István: Hárommillió egy képért a Kieselbach fotóaukcióján

A szokásos képzőművészeti licitálásoktól eltérően Kieselbach Tamás nem a Vígszínházban, hanem saját galériájában tartotta május 19-én a tavaszi fényképárverését. A száz tételből valamennyi elkelt. A teljes kikiáltási érték 8 707 000 forint volt, a leütések summája 18 566 000 forint lett. Minőségi szempontból is születtek rekordárak.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,500RajongókTetszik
197KövetőKövetés
798FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles