28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Canon EOS 350D Digital A Canon frissíti a világ legkeresettebb digitális tükörreflexes fényképezőgépét

A Canon – a fényképezési és képalkotási eljárások egyik vezető vállalata – bemutatta az EOS 300D frissített, 8,0 millió képpontos, másodpercenként 3 felvételre képes változatát, az EOS 350D Digital fényképezőgépet. Ezzel a bejelentéssel lezárult a teljes digitális EOS sorozat frissítése, és további megerősítést nyert a Canon elkötelezettsége a digitális tükörreflexes technológia kutatása és fejlesztése iránt.

A digitális tükörreflexes gépek forradalmát kirobbantó, minden idők legjobb eladási statisztikáival büszkélkedő EOS 300D-t 1 most az EOS 350D Digital váltja fel, amelynek máris lényeges szerepe van a Canon digitális tükörreflexes stratégiájában” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. ” A Canon becslései szerint 2006. végére a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piaca megduplázódik.”
Az EOS 350D Digital az újonnan kifejlesztett, második generációs, rendkívül zajmentes, 8,0 millió képpontos APS-C méretű CMOS képérzékelőt tartalmazza – mindössze 12 hónap leforgása alatt a Canon-nak ez már a negyedik új CMOS szenzora. A kimagasló teljesítményt a képérzékelő mellett a Canon professzionális termékeiben is megtalálható DIGIC II képfeldolgozó processzor garantálja, amely másodpercenként 3, egy sorozatban pedig 14 kép elkészítését, valamint a nagy sebességű USB 2.0 interfész használatát, a RAW és a nagy méretű JPEG képek egyidejű rögzítését, továbbá a mindössze 0,2 másodperces üzemkész állapotba állási időt is lehetővé teszi. A fényképezőgép több mint 10%-kal könnyebb és 25%-kal kisebb, mint az EOS 300D.
Ez a fényképezőgép a könnyed használatot a Canon professzionális EOS gépeire jellemző csúcstechnológiával párosítja. Ezt a technológiát választotta a 2004. évi athéni olimpián jelenlévő fotóriporterek több mint 70%-a 2 ” – jegyezte meg Jensen. ” Most jött el az a pillanat, amikor valamennyi digitális EOS fényképezőgép a Canon eredeti CMOS szenzorát és DIGIC II processzorát tartalmazza.
A sebesség és a felbontás tekintetében a Canon immár valamennyi digitális tükörreflexes szegmensben vezető szerepet tölt be; valamennyi termék tavaly január óta jelent meg a piacon:
EOS-1Ds Mark II – 16,7 millió képpont, teljes képkockás, 35 mm-es képérzékelő, 4 kép/mp
EOS-1D Mark II – 8,2 millió képpont, APS-H méretű képérzékelő, 8,5 kép/mp
EOS 20D – 8,2 millió képpont, APS-C méretű képérzékelő, 5,0 kép/mp
EOS 350D Digital – 8,0 millió képpont, APS-C méretű képérzékelő, 3,0 kép/mp.

A megcélzott felhasználók köre

A soknyelvű menürendszer, az intuitív kezelőszervek és a választott alapbeállítások egyaránt a mindennapi használatot segítik. Az EOS 350D Digital-t a Canon egyrészt azoknak a digitális kompakt fényképezőgép-tulajdonosoknak szánja, akik szeretnék bővíteni kreatív lehetőségeiket, másrészt viszont azoknak a filmes tükörreflexes gépet használó fotósoknak is ajánlja, akik ebben az árszegmensben egy 8 megapixeles modell megjelenésére vártak. A fényképezőgép váza külön, illetve az új EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II objektívvel együtt is kapható.

Új fejlesztések az EOS 300D-hez képest

Az EOS 300D továbbfejlesztésének csúcspontját az új CMOS képérzékelő és a nagy teljesítményű DIGIC II processzor együttműködése jelenti. A további fejlesztések között található az E-TTL II távolságkapcsolt vakus fénymérés is, amellyel könnyen készíthetők kiegyensúlyozott és precíz vakus felvételek. A felhasználók már háromféle élességállítási mód közül választhatnak: a One-Shot AF, az AI SERVO és az AI Focus közül. Az adatok memóriakártyára való mentése 3,5-szer gyorsabb lett, a képek áttöltését pedig immár a nagy sebességű USB 2.0 interfész támogatja. A fényképezőgép most már képes a tükör felcsapására és a második redőnyre időzített vakuszinkronra is.
A fényképezőgépen ugyanaz a Fekete-fehér mód is elérhető, amely az EOS 20D modell jellemzője volt, lehetővé téve, hogy a felhasználók egy sor szűrő-effektussal készítsenek fekete-fehér felvételeket. A fehér-egyensúly ±9 fokozatban a kék/sárga és a magenta/zöld irányban is kompenzálható, a fehér-egyensúly sorozat pedig a magenta/zöld opcióval bővült. Az alapszoftverek mellett a Canon a Digital Photo Professional RAW képfeldolgozó programot is mellékeli a fényképezőgéphez – ugyanazt a professzionális szoftvert, amely a 8000 eurós 3 EOS-1Ds Mark II tartozéka is.

Szinte zajmentes képérzékelő és precíz optika

A CMOS képérzékelőben a Canon újratervezte a pixelek szerkezetét, és az így megnövelt kapacitás révén elérte, hogy a szenzor izolálni tudja a pixelváltás után fennmaradó töltéseket. A fényképezőgép ezután a kapott értékeknek megfelelően úgy módosítja az expozíciót, hogy megszüntessen gyakorlatilag bármilyen véletlenszerű zajt. A képminőség terén végrehajtott fejlesztések különösen hosszú záridők és nagy ISO értékek használata során szembetűnők, és még a monoton témák – pl. a kék égbolt – fotózásakor is jobb képet eredményeznek. A második generációs CMOS képérzékelő zajszűrése az ISO 100-tól ISO 1600-ig terjedő teljes tartományban tiszta felvételeket biztosít.
Az APS-C méretű képérzékelő a 35 mm-es fényképezőgépekhez mérve 1,6-szoros nagyítási szorzót jelent. A fényképezőgép EF-S objektív bajonettje gond nélkül használható több mint 60-féle Canon EF objektívvel – a világ legnagyobb cserélhető optikai rendszerével. A bajonett emellett négyféle EF-S optikával is kompatibilis, amelyeket a Canon kifejezetten az APS-C formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépeihez (az EOS 20D-hez és az EOS 300D-hez) tervezett, beleértve a legújabb fejlesztésű EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívet.

Gyorsabb feldolgozás – jobb eredmény

A fényképezőgép kiváló teljesítményét többek között a Canon professzionális, EOS-1D Mark II és EOS-1Ds Mark II modelljeiben is megtalálható nagy sebességű DIGIC II (Digital Image Core) processzornak köszönheti. A DIGIC II a Canon második generációs képfeldolgozó processzora, amely kifejezetten a maximális képminőséghez szükséges bonyolult algoritmusok végrehajtására, valamint a fehér-egyensúly és a színreprodukció optimális kezelésére készült. Mivel az összes kulcsfontosságú funkció egyetlen processzorban van, a DIGIC II a fényképezőgép reakciókészségének feláldozása nélkül biztosít kiváló minőségű felvételeket. ” A digitális képek minősége három tényezőtől függ: az optika minőségétől, a képérzékelő teljesítményétől és a képfeldolgozó processzor alkalmasságától ” – hangsúlyozta Jensen. ” A Canon egyidejűleg fejlesztője, tervezője és gyártója is az említett három kritikus ponton alkalmazott alkatrészeknek: az objektívnek, a CMOS

képérzékelőnek és a képfeldolgozó processzornak. Az EOS 350D Digital erejét éppen az adja, hogy gyártója vezető szerepet tölt be valamennyi lényeges technológiai területen.

Még jobb élességállítás

Az élességállítás most már a következő módokban is lehetséges: One Shot AF (egyszeri élességállításhoz), AI SERVO AF (akár 50 km/óra sebességgel mozgó és akár 10 méteres távolságra lévő témák követő élességállítása) és AI Focus AF (a téma mozgásának függvényében automatikusan vált a One Shot AF és az AI SERVO AF módok között). Ezáltal immár közvetlenül is választani lehet a háromfajta élességállítási mód között. A még rugalmasabb élességállítás érdekében az AF pont a négyirányú választógomb mellett a főtárcsával is kiválasztható. A folyamatos kézi élességállítás valamennyi EF autofókuszos objektívvel lehetséges, míg az új Precision Matte élességállítási mattüveg révén a kép még tisztábban kivehető a keresőben, ami még pontosabb kézi élességállítást jelent.

Továbbfejlesztett vaku

A 13-as kulcsszámú beépített vaku még az EOS 300D vakujához képest is nagyobb mértékben (95,5 mm) emelkedik az optikai tengely fölé, ami növeli a vörös-szem effektus csökkentés hatékonyságát, és csökkenti az objektívtubus által vetett árnyék megjelenésének esélyét. A lefedési szög növelése lehetővé teszi az akár 17 mm-es nagy látószögű optikák használatát. A 1/3 vagy 1/2 Fé lépésekben beállítható, összesen ±2 fényértékű expozíció kompenzáció a beépített vaku mellett valamennyi EX sorozatú külső SpeedLite vakuval használható.

Nyomtatás és ellenőrzés

Ha az EOS 350D Digital-t a mellékelt USB kábellel bármilyen PictBridge kompatibilis fotónyomtatóhoz csatlakoztatja, akkor laborminőségben nyomtathatja ki képeit anélkül, hogy szükséges volna a számítógép használata. Az új, villámgyors USB 2.0 csatlakozás jelentősen csökkenti az áttöltési időket, emellett az USB 1.1 és a Picture Transfer Protocol (PTP) szabványokkal is kompatibilis az illesztőprogram-mentes áttöltések érdekében.
Az 1,8″ LCD képernyő kiválóan használható a nyomtatni kívánt képek megjelenítéséhez és kiválasztásához, valamint a nyomtatási paraméterek beállításához. A képek megjelenítése során lehetőség van a képek közötti – dátum szerinti, egyenkénti, illetve tízes vagy százas csoportokban végzett – gyors ugrásokra is. A megjelenítési lehetőségek is bővültek, így pl. a képek a képadatok nélkül is megtekinthetők.

Csúcsminőségű expozíciós vezérlés

Az EOS 350D Digital fényképezőgép az EOS 300D precíz, 35 zónás TTL rendszerű fénymérését örökölte. A három fénymérési mód (kiértékelő, részleges és középre súlyozott átlagoló) most már kézzel is kiválasztható, emellett mind az expozíció kompenzáció, mind az expozíció sorozat 1/2 Fé lépésben is beállítható az EOS 300D 1/3 fényértékű lépésköze mellett. Az EOS 350D Digital megőrizte az EOS 300D népszerű témaautomatika (PIC) módjait is, így továbbra is az Éjszakai portré, a Sport, a Makró, a Tájkép, a Portré és a Kikapcsolt vaku mód továbbra is rendelkezésre áll.

Rugalmas felvételkészítés

A záridők tartománya immár 30 másodperctől 1/4000 másodpercig terjed, amit a hosszú idejű bulb expozíció és a nagy sebességű 1/200 másodperces vakuszinkron egészít ki. A memóriakártya foglalata akár 2 GB vagy nagyobb kapacitású CompactFlash (Type I és II) kártyák fogadására is képes. A fényképezőgéphez külön megvásárolható vezetékes és infravörös vezeték nélküli távkioldó is használható. A hét előre beállított (Felhős, Izzólámpa, Fluoreszcens stb.) és a felhasználó által beállítható fehér-egyensúly, valamint a fehér-egyensúly sorozat révén biztosra vehető, hogy a kép színei megegyeznek a fotós által látott színekkel.

Széleskörű bővíthetőség, szoftverek és online hozzáférés

Az EOS 350D Digital fényképezőgépet egy sor tartozék egészíti ki: NB-2LH akkumulátor, akkumulátortöltő, USB kábel, videokábel, valamint egy széles, hímzett, csúszásmentes vállszíj. A külön megvásárolható új BG-E3 akkumulátor markolat csatlakoztatása egy csapásra professzionális külsőt kölcsönöz a gépnek (különösen hosszabb optikák használata esetén). A markolat saját exponáló gombbal a főtárcsával rendelkezik, és remekül használható a függőleges/portré fotózáshoz. A markolat kétféle tárat fogad: az egyikbe 6 db AA méretű elem, a másikba 2 db NB-2LH lítium-ion akkumulátor helyezhető.
A Digital Photo Professional RAW képfeldolgozó program mellett a fényképezőgép tartozéka még a ZoomBrowser EX 5.1 (Windows) és az ImageBrowser 5.1 (Mac) program is, amelyek segítségével könnyedén megoldható a képek áttöltése a fényképezőgép és a számítógép között, valamint a képek rendszerezése és kinyomtatása, illetve a RAW képek megjelenítése és átalakítása is. A látványos panorámaképek készítését a PhotoStitch program teszi lehetővé. A programok sorában megtalálható az Arcsoft PhotoStudio is, amellyel a fotós művészi, kreatív módon manipulálhatja felvételeit.
1 Az árak Európa országain belül eltér ő k lehetnek
2 Az AF témakövetés sebessége az EF 300mm f/2.8L IS USM optika használatára vonatkozik
3 Az illeszt ő program-mentes áttöltéshez az operációs rendszer saját PTP illeszt ő je Windows XP SP1 (vagy újabb) és MAC OS-X rendszeren használható.

A Canon EOS 350D Digital műszaki adatai

KÉPÉRZÉKELŐ
Típus 22,2 x 14,8 mm CMOS
Hasznos képpontok száma Kb. 8,0 millió
Összes képpont száma Kb. 8,2 millió
Oldalarány 3:02
Aluláteresztő szűrő Beépített, rögzített
Színszűrő típusa Alapszín-szűrő
KÉPFELDOLGOZÓ PROCESSZOR
Típus DIGIC II
OBJEKTÍV
Objektív bajonett EF/EF-S
Gyújtótávolság 1,6-szoros szorzótényezős nagyítás az EF objektívekkel
ÉLESSÉGÁLLÍTÁS
Típus TTL-CT-SIR, CMOS szenzorral
AF rendszer/pontok 7 pontos AF
AF munkatartomány -0.5 – 18 Fé (20°C, ISO100 esetén)
AF módok AI Focus, One Shot, AI Servo
AF pont kiválasztás Automatikus kiválasztás, kézi kiválasztás
Kiválasztott AF pont megjelenítése Kiemelt megjelenítés a keresőben és az LCD panelen
Prediktív AF Igen
AF rögzítés Rögzítés One Shot AF módban, ha a felhasználó félig lenyomja az exponáló gombot
AF-segédfény A beépített vakuval
Kézi élességállítás Objektíven választható
EXPOZÍCIÓ VEZÉRLÉSE
Fénymérési módok TTL teljes blendés fénymérés 35 zónás SPC-vel
1 35 pontos kiértékelő (minden AF ponthoz kapcsolt)
2 Részleges (a kereső kb. 9%-án)
3 Középre súlyozott
Fénymérési tartomány 1 – 20 Fé (20°C, 50mm f/1.4 objektív, ISO100)
AE rögzítés Automatikus: Egy képes AF módban kiértékelő fényméréskor az élesség beállítása után lép működésbe
Kézi: Független működés, a Kreatív zóna üzemmódjaiban
Expozíció kompenzáció +/- 2 Fé, 1/2 vagy 1/3 Fé lépésekben
Expozíció sorozat (AEB) +/- 2 Fé, 1/2 vagy 1/3 Fé lépésekben
ISO érzékenység AUTO(400), 100, 200, 400, 800, 1600.
ZÁR
Típus Elektronikusan vezérelt redőnyzár
Záridő 30 – 1/4000 mp, Bulb
Zárkioldás Elektromágneses
FEHÉR-EGYENSÚLY
Típus Automatikus fehér-egyensúly beállítás a képérzékelővel
Beállítások Automatikus, Árnyék, Felhős, Izzólámpa,
Fluoreszcens, Vaku, Felhasználói, Színhőmérséklet beállítás
Fehér-egyensúly sorozat +/-3 Fé, 1 Fé lépésekben,
exponálásonként 3 felvétel,
választható Kék/Sárga vagy Magenta/Zöld léptetés
SZÍNMÁTRIX
Típus Kétféle színtér: sRGB és Adobe RGB.
KERESŐ
Kereső Szemmagasságú penta-tükör
Lefedés (Vízszintes/függőleges) Kb. 95%
Nagyítás 0,8-szoros?
Szemtávolság a keresőtől 21 mm
Dioptria korrekció -3 – 1 dpt
Élességállítási mattüveg Rögzített
Tükör Gyors visszatérésű, félig áteresztő tükör (Fényáteresztés aránya: 40:60)
A keresőben megjelenő adatok AF pontok, AE/FE rögzítés, Expozíció sorozat (AEB), Záridő, Blende érték, Expozíció szintje/kompenzáció, Egy sorozatban készíthető képek száma, AF/MF élességállítás kijelzése, CF kártya figyelmeztetés
Mélységélesség ellenőrzése Igen
Monitor 1,8″ TFT, kb. 115 000 képpont
Lefedés Kb. 100% (JPEG képeknél)
Fényerő Öt fokozatban állítható
Módok Automatikus, Kézi (Be/Ki), Vörös-szem effektus csökkentés
Vakupapucs/PC csatlakozó Igen/Igen
Vakuszinkron 1/200 mp
Vörös-szem effektus csökkentés Igen
Vaku expozíció kompenzáció +/- 2 Fé, 1/2 vagy 1/3 Fé lépésekben
Vaku expozíció sorozat Igen
Vaku expozíció rögzítés Igen
Szinkron a második redőnyre Igen
Beépített vaku lefedése Akár 17 mm-es gyújtótávolságig (27 mm-nek megfelelő)
Kulcsszám (ISO 100, méterben) 13
Külső vaku E-TTL II EX sorozatú SpeedLite vakuk,vezeték nélküli több vakus rendszer támogatása
Üzemmódok Teljesen automata, Portré, Tájkép, Makró, Sport, Éjszakai portré, Kikapcsolt vaku, Záridő előválasztás, Blende előválasztás, Kézi expozíció, Mélységélesség mód (A-DEP)
Fotóeffektusok Fekete-fehér mód (a Felvétel menüből választható) szűrő és tónus effektusokkal
Felvételi módok Egy felvétel/Sorozatfelvétel
Sorozatfelvétel 3 kép/mp (ez a sebesség akár 14 JPEG képig fenntartható)?
Képméret (LF) 3456×2304, (LN) 3456×2304, (MF) 2496×1664, (MN) 2544×1696, (SF) 1728×1152, (SN) 1728×1152, (RAW) 3456×2304
Tömörítés Finom, Normál, RAW
Állókép formátum JPEG tömörítés (Exif 2.21 [Exif Print] kompatibilis)/Design rule for Camera File system, RAW és JPEG képek egyidejű rögzítése, Digital Print Order Format [DPOF] (1.1) kompatibilis
RAW és JPEG képek egyidejű rögzítése Igen
Képszámozás 1 Folyamatos számozás
2 Automatikusan újraindított számozás
Feldolgozási paraméterek Alapparaméterek plusz három regisztrálható felhasználói paraméter-csoport
Canon nyomtatók Canon kompakt fotónyomtatók és PIXMA nyomtatók (PictBridge kompatibilis)
PictBridge Igen
Felhasználói funkciók 9 felhasználói funkció, 24 beállítás
LCD panel (EL) háttérvilágítása Igen
Intelligens helyzetérzékelő Igen
Hisztogram Igen
Nagyított megjelenítés 2-szeres – 10-szeres
Megjelenítési formátumok 1 Egy kép információkkal
2 Egy kép
3 9 képes index
Törlésvédelem Képek törlésvédelmének egyenkénti beállítása
Képek törlése Egyenként, mindet
Önkioldó Kb. 10 mp
Menü kategóriák 1 Felvétel menü
2 Lejátszás menü
3 Beállítás menü
Menü nyelvei Angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, orosz, egyszerűsített kínai, koreai és japán
Firmware frissítés Felhasználó által
Számítógép USB 2.0 Hi-Speed (Mini-B)
Más Videó kimenet (PAL/NTSC)
Típus CompactFlash Type I / II (Microdrive kompatibilis) 3
PC Windows 98 (beleértve: SE)/2000/Me/XP
Macintosh OS 9.0 – 9.2, OS X v10.1 – 10.3
Böngészés és nyomtatás Digital Photo Professional, Zoom Browser EX
Más EOS Capture, PhotoStitch
Illesztőprogramok TWAIN (Windows 98 / 2000), WIA (Windows Me/XP)
Képszerkesztés ArcSoft PhotoStudio
Elemek (akkumulátorok) NB-2LH tölthető lítium-ion akkumulátor (mellékelve)
Élettartam Kb. 600 (20°C esetén),
Kb. 400 (0°C esetén)4
Töltöttség ellenőrzése Automatikus
Energiatakarékos mód A gép 1, 2, 4, 8, 15 vagy 30 percet követően kapcsol ki
Hálózati áramellátás A külön megvásárolható ACK-700 adapterrel
Tok EH-18L félkemény tok
Előtétlencsék Minden EF és EF-S objektív
Vaku Canon SpeedLite vakuk (220EX, 380EX, 420EX, 580EX, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, valamint az ST-E2 jeladó)
Akkumulátor markolat BG-E3
Távkioldó/Időkapcsolós távkioldó RS-60E3 időkapcsolós távkioldó/RC-1 és RC-5 távkioldó
Áramellátás és akkumulátortöltők ACK-700 akkumulátor készlet, CB-2LT, NB-2LH akkumulátortöltő
Váz anyaga Rozsdamentes acél/műanyag
Üzemeltetési feltételek 0 – 40°C, max. 85% páratartalom
Méretek (Sz x Ma x Mé) 126,5 x 94,2 x 64
Tömeg (csak a váz) Kb. 485 g

1. Végtelenre állított 50mm objektívvel, -1 dpt.
2. A memóriakártya sebességétől és kapacitásától függően
3. Kompatibilis az összes, különféle kapacitású memóriakártyával (beleértve a 2 GB és nagyobb kapacitású kártyákat is)
4. A CIPA szabványnak való megfelelésre NB-2LH akkumulátorral és Canon gyártmányú memóriakártyával tesztelve.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles