28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Canon PowerShot A510: Kisebb méret – nagyobb teljesítmény

A Canon, a fényképezési és képalkotási eljárások vezető vállalata a napokban mutatta be a 4-szeres optikai zoommal épített PowerShot A510-es digitális fényképezőgépet. A magyar nyelvű menüvel is rendelkező szuper-kompakt, 3,2 millió pixeles készülék jóval kisebb a 3-szoros optikai zoomos versenytársainál, mégis 20 fényképezési móddal, VGA-minőségű videó-rögzítési lehetőséggel, nagyteljesítményű zoom vakuval, kibővített közvetlen nyomtatási lehetőségekkel, valamint külön megvásárolható víz alatti tokkal büszkélkedhet.

Kicsi, de erős!

A PowerShot A510 méretei 13%-kal kisebbek, a készülék 20%-kal könnyebb mint elődje, a népszerű PowerShot A75. A már megjelenésekor is PSA 510-esként emlegetett gép 4-szeres zoommal felszerelt optikája a Canon Glass Moulded Optics (Gmo) technológiája révén a hagyományos optikák méretének töredéke mellett biztosít megalkuvást nem ismerő, rendkívül tiszta képminőséget. A legnagyobb tele állás növelésén túl a nagy teljesítményű 35-140mm (a 35 mm-es kisfilmes gépeknek megfelelő) f/2.6-5.5 fényerejű zoom objektív az új hátsó élességállítási rendszernek köszönhetően a gép fogyasztását csökkentő, hatékonyabb élességállítást biztosít. Az újratervezett vakuegység, az optikai kereső, és a Compact Flash kártyák SD memóriakártyákra való cseréje is hozzájárul a könnyebb, elegánsabb és kisebb méretű kivitelhez.

Fényképezési módok

A maximális kihasználhatóság és a könnyű kezelhetőség érdekében a Canon az A510-et összesen 20-féle fényképezési móddal látta el. Ezek közt megtalálhatók azok a speciális módok (tűzijáték, lombozat, tengerpart, havas táj, víz alatti, gyerekek és házikedvencek, éjszakai pillanatfelvétel) amelyek a fényképezőgép fehér-egyensúlyának, expozíciójának és más beállításainak az adott fényképezési helyzetre való optimalizálása révén összetett fényviszonyok mellett is kiváló eredményt alkotnak.
A maximum 3 perces videoklipekhez hang is rögzíthető, sőt a felvételek már a fényképezőgépen is szerkeszthetők. A Manuális mód segítségével a tapasztaltabb, vagy a vállalkozó szellemű felhasználók önállóan állíthatják be a fehér-egyensúlyt, az expozíció-kompenzációt, a záridőt és más értékeket.

Kellemes és kényelmes

Az új Tartás funkció segítségével fényképezés után a nagyméretű (1,8 inch képátlójú) és nagy fényerejű LCD-képernyőn akár percekig csodálhatja az új felvételt – de azonnal le is törölheti azt a Megjelenítés módba történő átváltás nélkül. Az exponáló gomb ismételt megnyomásával a fényképezés folytatható. A kezelőszervek továbbfejlesztett, egyszerű és intuitív elrendezése lényegesen megkönnyíti a gép használatát.

Mozgó objektív-tubus

Újabb előrelépés a PowerShot A75-höz képest a mozgó objektív-tubus mechanizmus, amely a külön megvásárolható nagylátószögű és tele előtétlencsékkel összhangban működik. Az objektívnek az érzékelő felszínével párhuzamos finom oldalirányú mozgatása révén e mechanizmus azt biztosítja, hogy az előtétlencsék pontosan az optikai tengely vonalában legyenek, és így teljesen éles képet alkossanak.

Zoom-vaku

A Canon digitális fényképezőgépeinek sorában elsőként az PoweShot A510-et látta el zoom-vakuval. Ez az új technológia az objektív zoomjával összehangoltan a vaku hatásszögét is szűkíti, így a legnagyobb tele állásban valójában növeli a vaku hatótávolságát. Az új, külön megvásárolható HF-DC1 nagy teljesítményű kiegészítő vaku tovább bővíti az éjszakai és beltéri fényképezés lehetőségeit. A 18-as kulcsszámú segédvaku automatikusan – az elővillantások figyelembe vétele nélkül – szinkronban villan a fényképezőgép beépített vakujával. A fényképezőgép blendeértéke alapján a segédvaku három különböző teljesítményértékre állítható. A zoom-vaku a mellékelt tartóval csatlakoztatható a fényképezőgéphez, így együttesen is az állványra szerelhetők.

Nyomtatás/Megosztás funkció

A fényképezőgépen megtalálható a Canon speciális Nyomtatás/Megosztás gombja, amely világítani kezd, ha a fényképezőgép USB portja és egy PictBridge kompatibilis nyomtató között sikeres kapcsolat jött létre. A világító gomb megnyomása elindítja a monitoron éppen látható kép nyomtatását, így nincs szükség a menü használatára. A Nyomtatás/Megosztás funkció emellett leegyszerűsíti a képek áttöltését bármilyen Windows operációs rendszert futtató számítógépre.

Bővített nyomtatási funkciók

A Canon SELPHY CP400 kompakt fotónyomtatójával összekapcsolva az A510 számítógépre történő feltöltés nélkül is szerfelett gyors és kényelmes, 85 másodperces fotónyomtatást, valamint bővített nyomtatási funkciókat tesz elérhetővé. Ilyen például a Videónyomat mód, amely a kiválasztott videóklipet arányos részekre bontja, és maximum 63, egymástól egyenlő távolságra lévő miniatűrből álló indexképet nyomtat egy képeslap méretű (100 x 148 mm) papírra. Ez a funkció ideális például egy golfütés vagy tenisz-szerva kielemzésére. Az Igazolványkép nyomtatás funkcióval pedig tartós (választható magasságú és szélességű) igazolványkép méretű képeket nyomtathat egy lapra.

Gyors autófókusz

A kép nagy részét lefedő 9 fókuszpont segítségével a fényképezőgép intelligens AF rendszere a nem középponti témákat is villámgyorsan élesre állítja – de természetesen lehetőség van az egyszerű középpontos AF és a kézi élességállítás használatára is. Gyenge fényviszonyok között az élességállítást speciális AF-segédfény támogatja, és a fényképezőgép közelpontja mindössze 5 cm. A vaku hosszú záridővel is szinkronizálható, és vörösszem-effektus csökkentésére is képes. A másodpercenkénti 2,3 képet rögzítő sorozatfelvételi sebesség Nagy/Finom felbontás esetén is akár 12 fénykép is készíthető (kikapcsolt LCD monitorral).

Nagy sebesség, nagyszerű eredmények

Az A510 a Canon pozitív kritikákat kapott nagy teljesítményű DIGIC processzorával kiváló képminőséget, egyszerűen vezérelhető fényképezőgép-teljesítményt és alacsony áram-fogyasztást biztosít. A Canon iSAPS rendszere, mint egy beépített fotósegéd, elemzi a kompozíció elemeit – köztük a zoom pozícióját és a megvilágítást -, így előre meghatározza a készülő kép típusát. Mindez gyorsabb automatikus élességállítást, sokkal pontosabb automatikus expozíciót és precízebb automatikus fehér-egyensúlyt tesz lehetővé. Az intelligens helyzetérzékelő fényképezés közben megállapítja a fényképezés irányát (függőleges vagy vízszintes kép), így a lehető legjobb képminőséget biztosítja, és megfelelően el is forgatja a képet.

Kiegészítők

Az előtétlencsék mellett megtalálható a külön megvásárolható kiegészítők között a por, homok és hó ellen is védelmet nyújtó, 40 méteres mélységig vízálló vízalatti tok is. A tokot vaku helyett diffuzor-lappal látták el, amely a vízben lebegő részecskék okozta hóesés effektust hivatott kiküszöbölni. A fényképezőgéphez egy 16 MB-os MMC kártya tartozik.

Szoftverek

A mellékelt szoftvercsomag a fényképek megtekintésére, rendszerezésére és archiválására alkalmas ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) programokat tartalmazza. Ezenkívül a fényképezőgéphez jár még a PhotoStitch és a PhotoRecord, valamint az ArcSoft PhotoStudio fotószerkesztő program. A csomag tartalmazza a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me) meghajtókat is. A Picture Transfer Protocol (PTP képátviteli protokoll) támogatás biztosítja, hogy a fényképezőgép külön meghajtó telepítése nélkül is csatlakozzon a Windows XP (SP1-2) és Mac OS X (v10.1.5 – 10.3) rendszert futtató számítógépekhez.

A Canon PowerShot A510 műszaki adatai

KÉPÉRZÉKELO
Típus 1/2,5″ CCD
Hasznos képpontok Kb. 3,2 millió
Színszuro típusa Alapszíneket tartalmazó színszuro
KÉPFELDOLGOZÓ PROCESSZOR
Típus DIGIC processzor iSAPS technológiával
OBJEKTÍV
Gyújtótávolság 5,8 – 23,2 mm (kisfilmes gépre vetítve: 35 – 140 mm)
Zoom 4-szeres optikai, kb. 3,2-szeres digitális, kb. 13-szoros együttesen
Legnagyobb f/érték f/2,6 – f/5,5
Felépítés 7 lencsetag 5 csoportban (2 aszférikus lencsetag)
ÉLESSÉGÁLLÍTÁS
Típus TTL
AF rendszer/pontok 9 pontos AiAF, 1 pontos AF (középre rögzített)
AF rögzítés On/Off (Be/Ki kiválasztható)
AF segédfény Igen
Manuális élességállítás Igen
Közelpont 5 cm
EXPOZÍCIÓ VEZÉRLÉSE
Fénymérési módok Kiértékelo, Középre súlyozott átlagoló, Szpot (középpontos)
AE rögzítés Félig lenyomott exponáló gomb esetén
Expozíció kompenzáció +/- 2 Fé 1/3 Fé lépésekben
ISO érzékenység megfelelés AUTO, 50, 100, 200, 400
ZÁR
Zárido 15 – 1/2000 mp (1,3 mp-es és hosszabb záridok csak Manuális élességállítás és Zárido eloválasztás módban. Az 1,3 mp-es és hosszabb záridoknél a gép zajcsökkentést végez. Elofordulhat, hogy a zárido és a blende egyes kombinációi nem elérhetoek.)
FEHÉR-EGYENSÚLY
Típus TTL
Beállítások Automatikus, Napfény, Felhos, Izzó, Fluorescent (fénycso), Fluoreszcens H (magas színhomérsékletu), Felhasználói
KERESO
Kereso Valós képu zoom-os optikai kereso
LCD MONITOR
Monitor 1.8″ P-Si TFT, kb. 115,000 képpont
Lefedés 100%
VAKU
Módok Automatikus, Manuális vaku (Derítés), Kikapcsolt vaku
Hosszú szinkron Igen
Vörösszem-effektus csökkentés Igen
Beépített vaku hatótávolsága 45 cm – 3,5m (N) / 2.2m (T) (ISO AUTO-nak felel meg)
Külso vaku Canon High Power vaku
FELVÉTEL
Módok Automata, Programozott AE, Zárido-eloválasztás, Blende-eloválasztás, Manuális, Portré, Tájkép, Éjszakai felvétel, Rövid zárido, Hosszú zárido, Panoráma, Videó (hanggal), Speciális (tuzijáték, lombozat, tengerpart, havas táj, víz alatti, gyerekek és házikedvencek, éjszakai pillanatfelvétel)
Felvételi módok Egyszeri, Folyamatos, Önkioldó
Sorozatfelvétel Kb. 2.3 kép/mp(1) (a sebesség max. 12 képig tartható)(2)
RÖGZÍTETT KÉP-PONTOK/ FELBONTÁS
Képméret (L)2048 x 1536, (M1)1600 x 1200, (M2)1024 x 768, (S)640 x 480, képeslap méret
Tömörítés Normál, Finom, Szuperfinom
Videók (L)640 x 480, 10 képkocka/mp, (M)320 x 240, (S)160 x 120, 15 képkocka/mpH m; [1] ;Max. 30 mp (640×480) (2)
Videó hossza Max. 30 mp (640×480) (2)
Max. 3 perc (320×240, 160×120) (2);
kF [1] FSecure Digital (SD) kártya vagy MutiMed
FÁJLFORMÁTUM
Állókép formátum JPEG (Exif 2.2 [Exif Print] kompatibilis) / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] Version 1.1 kompatibilis
Videók AVI [Motion JPEG + WAVE (mono)]
Hangfájlok WAVE (mono)
KÖZVETLEN NYOMTATÁS
Canon nyomtatók A PictBridge-et támogató Canon SELPHY Compact fotónyomtatók és PIXMA nyomtatók (Az igazolványkép fotó-nyomtatást és a videó-nyomtatást csak a SELPHY CP nyomtatók támogatják)
PictBridge Igen
TOVÁBBI FUNKCIÓK
Sajátgép Az indító kép és a hangjelzések testre szabása
Hangemlékezteto Képenként max. 60 mp
Intelligens helyzetérzékelo Igen
Hisztogram Igen
Nagyított megjelenítés Kb. 2-szeres – 10-szeres
Önkioldó Kb. 2 vagy 10 mp, vagy tetszoleges
Menü nyelvei Magyar, angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, egyszerusített kínai, kínai (hagyományos), japán, orosz, portugál, koreai, görög, lengyel, cseh, török
INTERFÉSZ
Számítógép USB (Mini-B, PTP)
Egyéb A/V kimenet (PAL/NTSC)
MEMÓRIAKÁRTYA
Típus Secure Digital (SD) kártya vagy MutiMediaCard, 16MB SD Card mellékelveF
TÁMOGATOTT OPERÁCIÓS RENDSZEREK
PC Windows 98SE / Me / 2000 SP4 / XP / XP SP1-2
Macintosh OS X v10.1.5 – 10.3
SZOFTVER
Böngészés, nyomtatás ZoomBrowser EX (PhotoRecord) / ImageBrowser
Egyéb PhotoStitch, RemoteCapture
Illesztoprogramok TWAIN (Windows 98 / 2000), WIA (Windows Me)
Képfeldolgozás ArcSoft PhotoStudio
ÁRAMELLÁTÁS
Elemek 2 db AA méretu alkáli elem / NiMH akkumulátor (alkáli elemek mellékelve)
Élettartam Kb. 80 kép (3) / Kb. 300 kép (a külön megvásárolható Canon NB-2AH elemekkel) (3) / Kb. 180 perces megjelenítés (a mellékelt elemekkel) / Kb. 300 perces megjelenítés (Canon NB-2AH akkumulátorokkal)
Hálózati áramellátás Külön megvásárolható ACK800 hálózati adapter
KIEGÉSZÍTOK
Tok DCC-80 puha tok
Vízálló/Idojárásálló tok WP-DC60 víz alatti tok (40m), WW-DC1 víz alatti tok súly
Elotétlencsék TC-DC52A 1,75-szörös tele elotétlencse / WC-DC52 0,7 -szeres nagy látószögu elotétlencse / 250D (52 mm) Makró elotétlencse / LA-DC52F közgyuru
Vaku HF-DC1 High Power vaku
Áramellátás és akkumulátortöltok CBK4-200 Akkumulátortölto készlet, NB4-200 Ni-MH akkumulátorok, ACK-600 hálózati adapter készlet
FIZIKAI ADATOK
Muködési környezet 0 – 40 °C, 10 – 90% páratartalom
Méretek (SzxMaxMé) 90,7 x 64,0 x 38,4 mm (a kiálló részek nélkül))
Tömeg (csak a váz) Kb. 180 g

Az adatok a Canon szabványos tesztjein alapulnak.
(1) Nagy/Részletes kikapcsolt LCD monitorral
(2) A memóriakártya sebességétől és kapacitásától függően
(3) A CIPA szabványon alapulva, a fényképezőgéphez mellékelt elemek és memóriakártya formátum használatával, kivéve a másképpen jelölt részeknél

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles