28.4 C
Budapest
Tuesday, July 16, 2024

Foto Mozaik 103., 2006. november

Kivonat az újság tartalmából

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

BBC Wildlife
Kiosztották a világ egyik legrangosabb természetfotó-pályázatának, a Shell az Év vadvilág-fotósa – 2006 (Shell Wildlife Photographer of the Year – 2006) díjait, ahol a díjazottak között négy magyar neve is szerepel.


Év természetfotósa
A kiállítás megtekinthető november 3-tól december 6-ig a Magyar Természettudományi Múzeumban (Budapest VIII., Ludovika tér 2-6.). Megnyitó: november 9-én, 19 órakor.


Photokina 2006
1579 kiállító 46 országból. 162 000 látogató 153 nemzetből. 230 000 nm: új csarnok és koncepció. Fő trend: a consumer elektronika és az információtechnológia térhódítása.

  • Canon – 89 új termék a piacon
  • Nikon AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300 mm f/4,5-5,6G IF-ED
  • Canon EF 50 mm F1,2L USM
  • Epson EMP-TWD3
  • Epson Stylus Photo RX560
  • Apple Aperture 1.5
  • HP Designjet Z sorozat
  • Hasselblad H3D

Pályázatok


Események naptára

Galéria

Kiállításról kiállításra

Négyszemközt


Szarka Klára: Képrejtvény / “Szeretem környezetbe helyezni a témát” / Gárdi Balázs: Air Race, Longleat, Nagy-Britannia, 2005
Sorozatunkban arra keressük a választ, hogyan készülnek a jó képek. Hogyan lesz az ötletből fotográfia? Sőt, hogyan születik meg az ötlet maga? Mennyi szerencse, munka, tanulás, milyen felszerelés, technikai háttér szükséges ahhoz, hogy a tehetséggel megáldott ember készíthessen egy jó fotót? Faggatjuk a fotográfust, és rövid életrajzban adunk róla is egy pillanatfelvételt, elemezzük a művet magát, s dokumentáljuk a technikai paramétereket. Ezúttal Gárdi Balázs titkát firtattuk.

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Photoshop a kályhától elindulva III. / Színkezelés
Hiába is birtokoljuk a legszofisztikáltabb képfeldolgozó programot, ha a számítógépünkhöz kapcsolt különböző megjelenítők, ki- és beviteli eszközök nincsenek kalibrálva és megfelelő módon beállítva, akkor esélyünk sincs arra, hogy a képfeldolgozás végén konzisztens és kielégítő eredményt kapjunk. Éppen ezért, mielőtt nekilátnánk a konkrét képfeldolgozási kérdéseknek, foglalkoznunk kell a Photoshop színfeldolgozásával és annak beállításaival is.

Technika


A harmadik dimenzió / Mélység és tér a fényképeken
Egy jó fénykép nem csupán a valóságot, de alkotója gondolatait, témához való viszonyát is leképezi. Ahhoz, hogy mondanivalónk teljes egésszé váljon, a kétdimenziós papírképekre vissza kell varázsolnunk az elvesztett harmadikat, a távlatokat és a tér érzetét.


Gehring János: Stúdióvilágítás a gyakorlatban / Példás világítás (2/2.)
Előző számunkban már bemutattunk néhány példát a világítási fortélyok gyakorlati használatáról. Íme még két olyan felvétel, amelyek jól illusztrálják a fényforrások kellő ismeretét, helyes és kreatív használatát.


Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Még színesebben?
Tainmont kompozíciós rendszerének szerkezeti elemei közül a formák, a valőrök után e fejezetben a kompozíciók színviszonyaira vonatkozó tanulságokat összegezzük.

Teszt


Nikon D80: egy új kategória
A Nikon két és fél évvel ezelőtt jelentette be a hat megapixeles D70-et, melynek sikertörténete erős konkurenciát jelentett a Canon EOS 300D modelljével szemben. Alig tizenöt hónappal később jött az újrahangolt D70s (javított élességállítás, nagyobb vakulefedés, magasabb kapacitású akku, nagyobb LCD monitor), majd a Photokinára időzítve az immár 10 megapixelesre hízott D80-as is megérkezett.


Steiner Gábor: Fotónyomtatók a kézben / Canon Selphy ES1, Epson PictureMate 100, Lexmark P450, Sony DPP-FP55
Alig pár éve még napokat kellett várni fényképeinkre, míg azokat a fotólabor elkészítette. A mai kor nem tolerálja ezt a “lassúságot”, és a digitális fényképezőgépek megjelentével szükségtelenné is vált képkidolgozó üzemegységekbe rohangásznunk. A kor szelleméhez a mobil nyomtatók illenek, melyekkel akár a nyaralásból hazaindulva, a repülőtéren felszállás előtt is nyomtathatunk egy utolsó képeslapot, melyet már otthon magunk vehetünk át a postástól.

Mozaik


Kor-Képek 1956
Az ötvenedik évfordulóra megjelenő, több tucatnyi 1956-os témájú könyv közül a legjobb szívvel ajánlható a Magyar Távirati Iroda Kor-Képek sorozatának újabb vaskos kötete.


Szarka Klára: Műfajok útvesztőjében / Portré, legalább két tételben (I.)
A sok nehézség közepette egy dolog biztatóan egyértelműnek tetszett: a műfajok taglalását a portréval lehet és kell is kezdeni. Ez volt a fényképezés születése utáni évtizedek meghatározó műfaja, népszerűsége máig töretlen, s a fotográfia ebben a műfajban (is) képes volt olyasmit nyújtani, amit más alkotói területek nem.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
770FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles