25.3 C
Budapest
Sunday, September 1, 2024

ivoritípia

Pozitív eljárások (világosság által árnyék) – Egyéb szempontok szerint:

Névvariánsok:

Elefántcsont fotó; ivorytype, eburneum, photograph on ivory (ang.)

Nyilvánosságra hozás időpontja:

1865

Használata:

Az 1910-es évekig használták.

Felfedezője:

J. M. Burgess.

Anyaga:

Természetes vagy mesterséges elefántcsont, kollódium vagy pigment képpel.

Jellegzetességei:

A transzfer eljárások egyik fajtája. Egy viaszolt üveglapról pigment vagy kollódium hártyán a képet elefántcsont lapkára vitték át. Olcsóbb változatainak hordozója mesterséges elefántcsont vagy olyan üveglap, amelynek a hátát egy elefántcsonthoz hasonló anyaggal vonták be. A kész képet gyakran színezték. (Az angol szakirodalom az eljárást eburneum néven ismeri, ivorytype-ként a krisztóleumot írja le, a krisztóleum elnevezést a chromotípiákra használja!)

A készítés módja:

Hasonlatos a porcelánképeknél használatos technikához. Az üveghordozóra készült kollódiumos diapozitívet vagy pigmentképet leválasztják hordozójáról, leúsztatják, s a kellően előkészített, zsírtalanított, simára polírozott elfántcsont lapocskára teszik át. A kollódium vagy pigmenthártya kicsit mindig nagyobb volt a lapnál, hogy nedves állapotában, csontkéssel óvatosan vissza lehessen hajtani a lapocska hátára. Ott szépen eldolgozzák, s az egészet még bevonják egy lakk- vagy kollódiumréteggel, hogy a kép sérülését akadályozzák.

Méretei:

Általában kisméretű, mert nyakláncok medáljaiba, brossokba, kis szalonképekbe készültek.

Magyarországi használata:

A szakirodalom 1865-re teszi az eljárás feltalálását, a Nefelejts 1863. április 26-i számában viszont a következőket olvashatjuk: “az annyira nélkülözhetetlenné vált fényképészet egyik igen ügyes kezelőjét Bülch Ágostont ajánljuk ezúttal t. olvasóink figyelmébe. Csinosan és híven állítja elő az arcképeket, tetszés szerint a legelegánsabbul ki is festi azokat – s ami még nálunk nincs gyakorlatban, elephant-csontra is a legfinomabban. Műterme: Király utca 55-dik sz. ház udvarán.”

Gyakorisága, értéke:

Már elkészültekor is ritka és drága volt. Minden fotógyűjtemény kiemelt műtárgya lehet egy valódi ivoritípia.

Konzerválási feladatok:

Az elefántcsontra felvitt kollódiumos vagy zselatinos emulzió az ilyen tárgy szokásos használata közben megkophat (lásd ékszerek, zsebóra-fedél vagy más használati eszköz), a szélről elindulva felválhat vagy felhólyagozhat az emulzió. Múzeumi körülmények között a jól tartott ivoritípiákat túlságosan sok veszély nem fenyegeti. Legnagyobb veszély a szakszerűtlen tartás, a rossz körülmények között való kiállítás vagy a hozzá nem értő által elkövetett tisztító vagy restauráló célzatú beavatkozás.

Irodalom:

[Bülch Ágoston hirdetése] . Nefelejts, 1863. április 26., Hölgyfutár, 1863. május 2. 415. o.; Arthur T. Gill: Photographic processes, a glossary and a chart for recognition. Museums Association Information Sheet, 1978. 21.

Előző cikk
Következő cikk
Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,505RajongókTetszik
197KövetőKövetés
814FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles